Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотова: На Шипка няма място за политически лозунги

20 август 2022, 12:12 часа • 3583 прочитания

 

"Казват, че на този връх се срещат най-силните ветрове на Балканите. Уважаеми дами и господа, няма място тук за политически лозунги, защото тези ветрове безмислостно ще разпилеят всяко клише и всеки празен лозунг. Точно тук е нашата българска клетва. Точно тук на това място трябва да казваме на децата си помнете и да им кажем още нещо". Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова на връх Шипка по повод 145 години от Шипченската епопея

"145 години от Шипченската епопея. Има един връх в България, който се издига много по-величествено от всички останали. Един връх, който не се измерва в метри, защото няма мерна единица за идеал, за саможертва ,за чутовен устрем към достойнство и към свобода. Шипка е неговото име. Шипка, на която българските опълченци заслужиха честта на своя народ и връх, в който поставиха костите си, за да каже поета: "Връх от бели кости и кървава мъх", каза още Йотова. 

Тя посочи, че на този връх са предопредилили хода на Руско-турската освободителна война. "Една война, която започна 260 години преди това. Една война, която започна с една малка книжка за славата на един народ, написана в една монашеска килия, която премина през бунтове и въстания. Бунтове и въстания, огрени от пламъците на вярата и от огньовете на българското пробуждане и Възраждане", добави още вицепрезидентът. 

Йотова припомни думите на цар Борис Трети от откриването на паметника на свободата: "Старинната доблест на руското войнство се покри тук с нови лаври, а българското опълчение извърши своя легендарен подвиг". 

По думите й днес свеждаме отново глава за поклон, защото след подвига, се е родила и Българската армия. "Започна летописа на славната книга на българското войнство, на победите, на славата, на дързостта, на смелостта и всеки път, когато ние българите имаме нужда от това някой да ни събуди, препрочитаме тези страници, защото колкото и да ни е трудно, колкото и да сме несигурни, колкото и съмнения да имаме ,точно от тази книга на българската армия черпим самочувствие, смелост и амбиция и желание да вървим напред", добави още тя. 

Йотова подчерта, че всеки, който иска да прекроява българската памет, прави грешен избор. "Паметта българска не може да бъде разделение, паметта българска е съединение. Свободата на Шипка и паметта за героизма са нашето спасение и обединение. 145 години не са много в човешката история, но за нас българите тези години означават възкресение и нова Българска държава. Тези години означават много, защото поколения наред възпитавахме децата си, че тези, които отвоюваха свободата на България трябва да бъдат помнени и че паметта е онова, което ни прави българи", каза Йотова. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес