Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йотова: Европа не съзря риска от огромните маси бежанци

25 октомври 2017, 17:43 часа • 2249 прочитания

„Бъдещето на Европа по отношение на сигурността и отбранителния съюз е една политика, в която Европа тепърва прохожда“. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в лекция-дискусия по темите - „Обща отбранителна система на ЕС“ и „Събитията в Испания“, организирана от Студентско сдружение ЕГО ПОЛИТИКО на Университета за национално и световно стопанство.

Вицепрезидентът открои важността на темата за общата отбранителна система на ЕС като подчерта, че за да има мир и да няма повече войни са необходими много усилия, амбиция и политическа роля. 

„Ако до 2008 година усилията в Европа и вниманието на хората бяха насочени предимно към техния собствен стандарт на живот, то от няколко години насам темата е за това дали се чувстваш сигурен в дома си и дали границите на сигурността могат да се решават само на национално ниво или трябва да прескочим към един нов етап в общата европейска политика, който да дава повече гаранции за тази сигурност“, коментира вицепрезидентът.

По темата за миграцията и бежанците вицепрезидентът уточни, че създаването на онези пунктове в градове от страните от външната граница на Европейския съюз – най-вече България и Гърция, където като пристигнат бежанците и се извършва идентификация, снемане на отпечатъци, за да се разбере кой пристига на европейския територия е превърнало европейски територии в т.нар. горещи точки.

„Европа не съзря този риск и не се подготви да посрещне огромните маси от хора, които тръгнаха към европейските държави. Нашето предложение беше друго – тези пунктове да бъдат още в транзитните държави – там, където са големите лагери от бежанци емигранти преди да тръгнат към европейските територии, и още на това място да се знае кои са всъщност хората, които мигрират. За съжаление, ние ги допуснахме на европейска територия, а се оказа, че нито финансово, нито икономически, нито социално сме готови за тях“, каза още Илияна Йотова.

По-рано вицепрезидентът проведе среща с проф. д.ик.н. Стати Статев - ректор на висшето учебно заведение и зам.-председател на Съвета на ректорите.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес