Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йордан Цонев: Резолюцията е петно върху българския политически живот

09 октомври 2020, 22:30 часа • 4435 прочитания

Тази резолюция е петно върху българския политически живот, директно пренасяне на предизборната кампания в Европа. Това заяви Йордан Цонев от ДПС в предаването "Панорама" на БНТ. За ДПС бил по-важен докладът по върховенството на закона, не само защото бил официален документ, но и защото бил обективен - сочел както напредъка, така и недостатъците.

"А в резолюцията, първо, като я погледнем, тя е много лошо съставена. Тя е некохерентно съставена. Резолюцията категорично пренася българския политически предизборен спор на европейски терен с всичките му грозни страни и всичките му негативи. Докладът посочи проблемите със съдебната система, с корупцията, всичко, за което хората протестират", каза още Цонев.

По отношение на гласуването на депутатите от ДПС в ЕП той поясни, че в т. 15 от резолюцията бил целият фундамент на ДПС за права и свободи. Те предложили да отпадне текстът за ОМО "Илинден", но той не отпаднал. Затова всички либерални евродепутати гласували "за", а тези от ДПС - "въздържал се".

"Всички млади хора искат да останат в страната си, ДПС подкрепя този протест", каза Цонев по отношение на протестите в България. На въпрос от водещия дали това е особена ирония, Цонев отговори: "Не е никаква ирония, но не подкрепяме десните, представени от Христо Иванов".

"Кръгът "Капитал", чието прокси е Христо Иванов, ребрандират едно и също политическо образувание. Обвиняват ДПС, че участва във властта с ГЕРБ задкулисно. Знаете ли, че ГЕРБ при създаването си е инженерен продукт на Иван Кръстев и Прокопиев? Във всички правителства на ГЕРБ те имат министри", каза Цонев и посочи Дянков и Трайчо Трайков.

"Тези, които имат задкулисна власт с ГЕРБ, обвиняват ДПС, че има задкулисна власт. В съдебната власт ДПС няма абсолютно никакво  влияние", подчерта Цонев.

По думите му Христо Иванов оглавява протест срещу собствената си реформа. Иванов имал влияние в съдебната система чрез Лозан Панов, а ДПС нямало никакво влияние там.

На въпрос, свързан с "крилата" в ДПС Цонев посочи: "Крилото на Местан беше ампутирано и ако се появат други, ще бъдат ампутирани и те. Имаме свобода на изразяване, но тези, които нарушават политиката, не могат да съществуват в ДПС".

Според Йордан Цонев акцията в Росенец била политическа и имала за цел да бъде забелязан един политически проект. "Дори да е имало строителни нарушения в Росенец, такива има на много места", каза още Цонев.

 

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес