Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йончева предоставя нов запис на прокуратурата, отказват да заведат дело срещу Банов

22 април 2019, 12:55 часа • 3283 прочитания

Водачът на листата на БСП Елена Йончева излезе с нови данни по скандала "Ало, Банов съм".

На брифинг в централата на "Позитано" 20 тя изрази недоволството си, че спецпрокуратурата отказва да образува дело.

"Специализираната прокуратура няма да се измъкне от разследване", категорична е Йончева.

Затова тя ще предостави на прокуратурата оригиналния запис, направен от служител на културното ведомство. Записът е направен с телефон. Самата Йончева е проверила достоверността на записа.

"Прокуратурата се интересува до този момент от това кой е извършил записа, а не как е извършено престъплението", обясни Йончева.

Досега тя не е разполагала с оригиналния запис, но това вече е факт. Човекът, направил записа, се страхувал да свидетелства и само негово решение щяло да остане дали да се легитимира като свидетел срещу Боил Банов.

"Няма да издам своя източник. Европейска директива настоява за защита на източника на информация с цел разкриване на корупционни схеми', заяви тя.

"Освен това етичният кодекс на медиите също гарантира защита на източници на информация".

Тя отново направи паралел с аферата "Ало, Ваньо". Йончева настоява да не бъде прикривана аферата с културния министър по същия начин.

"Знаете, министър-председателят поиска да бъде спряна проверка на митниците. Същата съдба готвят на аферата "Ало, Банов съм". Надявам се да не им позволим това да се случи", допълни Йончева.

"Две-трети от сигналите за корупция за видни политици не се разследват от финансовото разузнаване, според доклад на ЕК. Йончева попита кои са тези видни политически личности. Това е моделът на г-н Борисов, не на г-н Банов", посочи още тя.

"В Европа има практика, когато даден запис на политици показва корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с власт и когато той стигне до медиите и му се даде публичност от това има последствия.

Ще ви дам пример с Полша 2015 г., когато политици са записани и то в ресторант по време на разговор и от този запис става ясно, че те търгуват с власт и обсъждат корупционни практики. Този запис стига до медиите, в резултат на което подава оставка министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, шефа на централната банка, а година по-късно и главният прокурор си подава оставката заради изтичане на информация по този случай. Никой не е търсил кой точно е направил този запис на политиците, а дали има извършено престъпление", заяви Йончева.

Народният представител от ПГ на "БСП за България "Пенчо Милков се закани да докаже аферата с документите.

"Документите, които ви представяме са разделени на три части. Най-съществената от тях е да съпоставим документи с думи, за да видим дали трябва записът да е автентичен, за да може някой да се зачете по-внимателно.

В началото на записа има едно изявление, че е налице забавяне в строителните работи с 33 дни и по отношение на размера на неустойката 700 хил. лв. Това е така е видно от доклада за проверка на място от МРРБ, която е проведена през месец март и доклада е от 12 март 2016 г. В него пише ясно, че това е така.

В друго писмо на Министерство на културата те не оспорват, че има такова забавяне, единствено спорят каква е неговата продължителност", допълни още Милков.

Той припомни, че в записа по "Ало, Банов съм" има изявление на министъра, в което той коментира актове 10 за спиране на строителството, за да се заличи забавянето. Милков посочи, че и за това има данни. "Има писмо от 6 април 2016 г. от министъра на културата, когато той внася тези актове образец 10 - пет наброй. Истината е ,че първите три акта от тези пет не се установяват в нито един документ, съставен във връзка със строителството", допълни още Милков.

Според него прокуратурата не е изследвала и събрала достатъчно данни. Той обясни, че от 12 април 2016 в писмо, подписано от министъра на културата е записано, че строително-монтажните работи са били приключили на 20 януари 2016 г. "Само че и към април, когато е писано това писмо има достатъчно данни, че строителството е продължавало месеци след това. Тези данни са документирани, защото има съставени актове образци 15 три месеца след януари.

Явно недатирането на писмата е било нормално в тези отношения, защото при анализа на документите виждаме и нещо друго интересно. Има едно писмо на заместник-министъра на културата,с което той прави искането за окончателно плащане. Това писмо, за разлика от всички други документи по преписката е входирано не с дата и номер от деловодната система на министерството, а с номера на преписката на проекта.

Това означава, че номер от деловодната система просто не е можело да му бъде даден", коментира още Милков. Той посочи, че БСП има още много доводи. "Всяка една дума от първоначалния ни сигнал и за злоупотреби с договора за отпускане на финансовите средства и по отношение на обществената поръчка сме ви посочили къде са неуредиците и кои документи го показват. Този анализ ще го представим в прокуратурата с нашата жалба", допълни Милков.

"Ние изискахме документи от МРРБ и от Министерство на културата. Документи ни бяха предоставени от МРРБ. Министерство на културата и до настоящия момент не ни е представило документи", уточни още Милков.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес