Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Желязков: До нещо различно може да доведе разговорът, колкото и да е чуплив (ВИДЕО)

19 април 2023, 13:20 часа • 832 прочитания

Надявам се, че политическият разговор, колкото и чуплив да е той, би могъл да доведе до нещо по-различно. Това каза новоизбраният председател на Народното събрание Росен Желязков в първото си изявление пред медиите. 

"Нямам лични пожелания, очакванията са да заработи парламентът. Мисля, че с днешното гласуване и с избора на председател, приключи процеса по следизборната кампания. Изборите за това Народно събрание приключиха днес. Дано не влезем в нова предизборна риторика. Важното е, че политическият процес, се отпушва. От друга страна започва и конституционната процедура. Това е важно, защото без избран председател и без сформирани парламентарни групи, дори да иска - това Народно събрание не би могло да се разпусне", каза Желязков. ОЩЕ: Борисов: Най-лесно е да кажеш не, затова продължаваме търпеливо (ВИДЕО)

Според него животът на парламента зависи от групите в него. "Не давам аз живот", каза той. Желязков обаче е притеснен от днешната дискусия и тя не го прави оптимист, че тонът ще бъде изключително балансиран. "Да видим", добави още той. 

Той се надява разговорите, които вървят между парламентарните групи да бъде  конструктивен, тъй като обществото очаква стабилност, сигурност и справедливост. 

Стана ясно, че първите законопроекти, които ще бъдат гледани са Законът за домашното насилие, Закона за КПКОНПИ, НПК и законопроектите по Плана за възстановяване и устойчивост, а дали депутатите ще работят в петък или не - ще реши пленарната зала. 

Председателят на парламента коментира и разпределянето на постоянните комисии към парламента, като увери, че те няма да се разделят между ГЕРБ, ПП и ДБ.

Според него сформирането на редовен кабинет би могъл да реши тежките проблеми в икономиката, бизнеса, инвестициите. ОЩЕ: Официално: Росен Желязков е първият председател на 49-ия парламент

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес