Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Явор Нотев: Утрешното гласуване за председател на парламента ще бъде знаково

18 юни 2024, 21:52 часа • 1879 прочитания

„Да започнем с ДПС. Партията е натоварена с един негатив. Трудно е като лидер на партия ГЕРБ да се решиш да направиш коалиция или сдружение с партия, чийто лидер не е изведен от списъка „Магнитски“. Това каза в студиото на bTV Новините Явор Нотев, бивш зам.-председател на Народното събрание.

„Да реабилитираш такова лице, такъв политик преди да го реабилитират тези, които са го поставили в списъка – това е твърде рисково начинание, което може да ти струва престижа на партията и да бъдеш атакуван и отвътре, и отвън“, подчерта Нотев.

Още: Окончателно: Вижте всички депутати в 50-то Народно събрание

Според него е риск и за трета политическа сила да подкрепи правителство с мандата на ГЕРБ. „Имаше една партия „Ред, законност и справедливост“. Тя застана плътно зад ГЕРБ. Повече не се чу за нея. За поука служи партийната история и на други, които са служили като поддръжник на ГЕРБ. Това е трудно. И за ГЕРБ е трудно да приемат такова сътрудничество“, каза той.

Още: Кирил Петков: ПП-ДБ няма да подкрепи Рая Назарян за председател на НС

„Никой не е излязъл след сътрудничество с ГЕРБ с повишена обществена подкрепа. Това е лош знак“, коментира Нотев. „Мисля си, че утрешното гласуване за председател на Народното събрание ще бъде знаково. То ще открие ходът на дебатите и на отношенията в парламента. Не ми се иска да се повтаря сценария с дългото бавене на избиране на председател. ГЕРБ продължава предизвикателството с тази кандидатура на Рая Назарян, подобно на трите дами за преговорен екип. Това е екстравагантно прочитане на тази роля и кандидатура. Тя е на неутвърден политик“, каза още той.

Още: Коя е Рая Назарян - предложението на Борисов за председател на парламента?

 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес