Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ясно е от кои държави ще са експертите, които ще проверяват съдебната ни система

20 май 2016, 07:30 часа • 823 прочитания

Четирима експерти ще проверяват начина, по който работи българската прокуратура. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров след посещение в Брюксел и срещи с еврокомисаря по правосъдието Вера Юрова и зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс.

Експертите ще са от Великобритания, Германия, Холандия и Испания. Те би трябвало да дойдат в България до края на месеца. По думите на Цацаров експертите "ще се запознаят с нормативните актове, регулиращи работата на прокуратурата и с функционалния ни анализ".

Неофициално в. "Сега" съобщава, че е имало сериозен разнобой между прокурорите и съдиите какви експерти да дойдат да ни проверяват. Основната интрига е била дали холандец да влезе сред проверяващите, тъй като Холандия е особено критична към корупцията и неефективността на съдебната ни система и през последните години беше единствената спирачка пред приемането на страната ни в Шенген.

Идеята за международен одит на прокуратурата "хрумна" случайно на премиера Бойко Борисов при предишно посещение в Брюксел. Преди това подобна мярка предлагаше бившият правосъден министър Христо Иванов, но срещна силна съпротива от Цацаров. "Хрумването" на Борисов дойде след оставката на Иванов.

В края на месеца у нас ще дойде поредна мисия от ЕК по Механизма на сътрудничество, в рамките на който Брюксел пише критичните си доклади за напредъка на България в правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност. Преди няколко месеца българските евродепутати поискаха отпадането на механизма с аргумента, че е безполезен. На събитието им бе поканен и Цацаров, който също се изказа против наблюдението.

Вчера (18 май) правосъдният министър Екатерина Захариева заяви, че ЕК иска от България резултати. "Искат от нас резултати. Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Освен резултати, от ЕК очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите", обясни тя.

Слабите резултати в борбата с корупцията бяха основна тема в последния доклад на ЕК. В него бе посочен и скандалът "Яневагейт", в рамките на който изтекоха записи на бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева, която разказваше как Борисов наредил да я "опраскат", а Цацаров обещавал да "завоалира" разследването по аферата "Червей" с подслушването на МВР. Нито ВСС, нито прокуратурата направиха нещо след скандалните разкрития.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес