Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ясна е цената на допълнителните машини за гласуване

26 юни 2021, 09:46 часа • 5080 прочитания

Това, което се случва в ЦИК, е пряк резултат от тази истерична десетдневка в 45-тия парламент. Така обясни твърденията за разногласия в комисията изборният експерт и член на ЦИК Димитър Димитров пред БНТ. 

По думите му, около 7-8% от хората, които гласуват в секции с по-малко от 300 избиратели по списък, ще гласуват с хартиени бюлетини. Той увери, че това е много малък дял. Разкриват рекорден брой секции за изборите в чужбина

В гласуването с машина има много спорни елементи, смята Димитров.

В Конституцията е записано, че трябва да имате равно избирателно право. Как да бъде равно, ако достъпът до него е различен, коментира Димитров.

Никой не може да изключи технически блокажи на устройствата и тогава ще се ползват хартиени бюлетини, обясни той.

Той обясни, че споровете между ЦИК и "Сиела Норма" още не са приключили, тъй като ЦИК още не са заплатили стойността на услугата, която са получили. "Между другото ние директно се опитахме да контактуваме със "Смартматик", обясни Димитров.

Около 4200 лв. е цената на бройка от допълнителните 1637 машини, като е изкупено цялото налично количество, допълни Димитров.

Очакванията му са, че бъдещото 46-то Народното събрание ще има малко повече време и да се заеме по-системно с решаването на въпросите за машинното гласуване.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес