Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янев: Консултациите на Радев ще допринесат за диалог, но различията трябва да се изчистят в парламента (ВИДЕО)

26 октомври 2022, 13:08 часа • 757 прочитания

Консултациите на Радев ще допринесат за диалог, но различията трябва да се изчистят в парламента, смята лидерът на коалиция "Български възход" Стефан Янев. Той изрази надежда консултациите при президента да спомогнат за диалога. "Допълнителните различия трябва да се изчистят тук в тази зала", каза той. Според него винаги има шанс. 

"Ако не можем да намерим пътя към правителство, очевидно, че времето няма да ни стигне. Ако има разговор, ако има конструкция около която да се обедини потенциално мнозинство, което да излъчи правителство, тогава много работа може да бъде свършена. Ако не, очевидно казваме на българските граждани, че е по-важно партийното его, а не въпросите, които касаят българските граждани.

Лидерът на "Български възход" каза и кои са първите задачи пред формацията му. "Доста първи задачи чертаем. Може би вече имаме около 8 законопроекта готови. Вероятно до средата на другата седмица ще бъдат и над 10", каза Янев. 

ОЩЕ: "Продължаваме промяната" осъзнават колко е важно да има правителство (ВИДЕО)

Той отговори и на въпрос дали с Комисията по конституционни въпроси не се върви към президентска република "през задния вход":

"Не мисля, че има такива опити. Такива внушения са безпочвени. По-скоро въпросът е тази комисия да се занимае с онези важни въпроси, които касаят потенциално конституционни промени от гледна точка на върховенството на закона, от гледна точка на въпросите, които касаят целия пакет закони, свързан с Плана за възстановяване и устойчивост".

Янев поясни, че става въпрос за цялостна съдебна, правна или правосъдна реформа. "Това, което наричаме разделението на властите, да бъде регламентирано и да означава взаимен контрол", каза още лидерът на "Български възход". 

ОЩЕ: Всичко за разговорите за правителство - четете ТУК. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес