Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янев: Идеалната формула за правителство е в него да участват всички партии

29 ноември 2022, 08:09 часа • 1207 прочитания

Ако отсега тръгнем да търсим варианти за това как някой на концесия или под наем ще вземе нещо, то обезсмисляме целия опит за съставяне на правителство. Без коалиционно споразумение няма как да се случи нищо. Въпросът е принципите и приоритетите, около които се прави това мнозинство. Това каза председателят на „Български възход” Стефан Янев в ефира на Нова телевизия попитан, ако му бъде връчен третия мандат, как ще избегне риска той да не изглежда като мандат под наем, при който партията изглежда като формален носител, а реално да управлява ГЕРБ. 

Той каза и как си представя бъдещото правителство. „В идеалния вариант участват всички партии, представени в парламент. В песимистичния вариант са четири партии, които подкрепят коалиционно споразумение. Това могат да бъдат всички, никого не изключвам. Това ще се види в разговорите и фокуса върху един или друг проблем. Диалогът няма да е лесен“, каза Янев.

Председателят на „Български възход” си представя, че всички ще участват със споделена отговорност. „За мен формулата е максимално широка подкрепа. Но след като се избере капитан, на него ще се даде възможност да взема решенията и да води играта“, добави той.

„Не съм влязъл в политиката, защото искам да съм на тази или онази позиция. Искам да бъда полезен. Но това не става с изпълнението на роли и зад чужди интереси“, заяви Янев.

ОЩЕ: Стефан Янев разкри дали са коментирали с президента дати за връчване на мандати (ВИДЕО)

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес