Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яне Янев със сигнал до вътрешния министър за купуване на гласове

04 септември 2014, 09:47 часа • 24660 прочитания

Яне Янев ще представи сигнали за купуване на гласове на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Ще представим конкретни имена на търговци на гласове, които са били контингент на полицията и са били необезпокоявани години наред, посочи в интервю за Нова тв лидерът на „Реда, законност и справедливост" (РЗС). Той очаква от служебния министър да разбере защо това е било позволено да се случи.

РЗС има моралното право да подаде сигнали и да изобличи продавачите и купувачите на гласове, защото няма свои народни представители, аргументира се Янев. Той бе категоричен, че всички партии купуват гласове. Без изключение. Според него това става не на централно, а на местно ниво.

Политиците са брокери, а изборите - дистрибуторски мрежи, смята Янев.

До такава степен купуването е станало лавинообразно, че процесът вече е много труден за овладяване. Това вече е масово явление, коментира лидерът на РЗС и обясни схемите, по които става това: чрез гласуването в Турция; чрез определени групировки, които финансират предварително кандидат-депутати - дават и на централното ръководство, финансират и кампанията; чрез организираните мрежи, централно направлявани от политическите партии, чрез така наречените наблюдатели и застъпници.

Той посочи, че турските изселници ще гласуват два пъти – с турските им имена ще гласуват в Турция в разкритите там секции, а с българските си имена ще подадат своя глас у нас, тъй като ще дойдат в България за Байрама.

Яне Янев посочи, че в Перник се очаква масово купуване на гласове и посочи кандидата на ББЦ като основен играч в тази незаконна схема. Той пресметна, че само при заплащането на наблюдателите за изборите ще изяде парите за кампанията на партиите, така че има големи съмнения дали се декларират точно разходите.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес