Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янакиева: Санкциите застрашават общините от фалит

29 април 2014, 18:45 часа • 14704 прочитания

„Санкциите в размер на 180 милиона лева, които грозят общините, заради проблемни проекти по ОП „Околна среда" са изключително рискови и застрашават общините от фалит", алармира Росица Янакиева, кмет на град Перник и кандидат за евродепутат от листата на АБВ.

"Тези санкции многократно надвишават едногодишния бюджет на общините и нарушават нормалното функциониране на фонд ФЛАГ, който също е застрашен от фалит. И така на практика общините няма от къде да черпят средства за мостово финансиране. Която и да било друга банка, трудно би дала кредит, предвид рисковите фактори, в които са поставени санкционираните общини", обясни Янакиева.

Освен заплахата за следващия програмен период на програма „Околна среда", в много тежка ситуация са поставени и санкционираните общини, които реално по този начин са застрашени от фалит.

"Вярното решение е поемането на всички тези корекции от държавния бюджет и съответно трябва да бъдат направени изводи от управляващите органи, коя община какъв потенциал притежава, за да реализира един или друг проект", предлага Янакиева, цитирана от КРОСС.

В повечето случаи потенциалът на общините, както финансов, така и административен е силно надценен и това води до кризисни ситуации", обясни тя.

 

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес