Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янакиев призова за стратегическо сътрудничество между десните

28 март 2017, 20:06 часа • 1968 прочитания

Трите партии вдясно - "Да, България", "Нова република" и Реформаторския блок трябва да престанат да се обвиняват взаимно и да сключат стратегическо сътрудничество. За това призова проф. Калин Янакиев пред bTV.

Неотдавна той прогнозира, че заради невъзможността на трите формации да се договорят за единно явяване на изборите, всяка от тях ще получи малък дял от общо 8-10% колкото по негови оценки е десният електорат.

Сега той припомни, че прогнозата му се е сбъднала и трите сили имат бъдеще в сключването на стратегическо споразумение и формирането на либерален алианс.

Културологът анализира, че тези 8-10% през последните десет години еднакво силно не искат да изберат нито ГЕРБ, нито БСП, които са настроени остро една срещу друга. "Ти да искаш да спечелиш от това, е не повече от 8-10 %. Като ги разтроиш, картината е това, което видяхме на изборите", обобщи той.

И трите партии изработиха свои профили - "Да, България" е либерална, Реформаторският блок е либерално-центристка със структури и професионални лобита, ДСБ е умерено-консервативната партия, допълни Янакиев. Според него трите ако спрат да си ревнуват профилите и да се ругаят помежду си, "нещата ще се оттекат".

"Те трябва да сключат стратегическо примирие, либерален алианс. Дясно и либерално не са несъвместими", допълни той. Според него такъв алианс ще им позволи да са заедно на следващи избори.

Междувременно трите формации трябва да приемат като свършен факт присъствието на ГЕРБ в политическото пространство. Иначе ще бъдат обречени на тотален маргиналитет, предупреди Янакиев.

 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес