Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Якоруда и Белица - битка за ромски гласове чрез безполезни програми

02 юли 2015, 08:32 часа • 15543 прочитания

Кметовете на общините Якоруда и Белица, които са от ДПС, отказват да кандидатстват по програма за временна заетост, която може да даде работа на над 100 души в две от най-бедните общини в Родопите. За четири месеца 74 души в Якоруда и 38 души в Белица биха могли да работят – главно да чистят, включително речни корита, разказва Нова телевизия.

Само в Белица безработицата е 60%, т.е. над 1000 души са безработни. 380 лева на месец ще се дават на включените в програмата. Кой влиза в нея обаче – административно се определя от областния управител в Благоевград Бисер Михайлов. Самият Михайлов казва, че правилата са такива и се спускат централно. Той посочва и, че кметовете не са дали мотиви защо се отказват от програмата.

Кметът на Белица Ибрахим Палев не казва пряко защо е дал отказ от програмата. Той дойде на власт след протест. Палев директно си признава, че 120 гласа могат да решат изхода от изборите. А при 70-тина души, назначени по програма „на ГЕРБ”, щели да се окажат решаващи – въпросът е на кого ще се отблагодаряват за работата. Същата е тезата на кмета на Якоруда Нуредин Кафелов. Той заяви, че е предложил на Михайлов да се направи комисия, която да определя кой да влиза в програмата и къде да ходи да работи. Областният управител на Благоевград отказал и „разговорът приключил”.

В ромската махала в Белица хората си хвърлят боклуците в коритото на местната река. И се молят за европрограми, за да има какво да работят и да не умират от глад.

Програмите за временна заетост не решават проблемите с трайната безработица, категорична е Мика Зайков, експерт на КТ „Подкрепа”. Проблемът е, че трайно трябва да се реши въпросът със заетостта и образованието. Гетата трябва да изчезнат – иначе се чака разпределение на трохи за хора, живеещи в потресаваща бедност. Знам със сигурност, че има интерес от гръцки бизнесмени към региона, за да се разкриват работни места, но кметове умишлено пречат, за да си има гета и да се върти омагьосаното колело, каза Зайкова. А социалният антрополог Харалн Александров заяви, че гетото все повече залага на „жалостта” – че е крайно бедно, но това вече предизвиква негативен ефект. Голямата бедност обаче се налага отгоре, подчерта той. Изход има – промяна на социалната политика, смята Александров.

Между 2003-2011 година са дадени 1,5 млрд. лева по програми за трайна безработица и само 2% от участвалите трайно са си намерили работа. През 2011 година са дадени 57 млн. лева за такива програми, а през 2015 година са предвидени 73 млн. лева, сочи статистика на социалното министерство.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес