Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извънреден парламентарен контрол във вторник

16 февруари 2015, 19:45 часа • 12949 прочитания

Във вторник, 17 февруари, в Народното събрание ще се проведе извънреден парламентарен контрол.

Общо 66 въпроси и питания има зададени към министрите от кабинета, като от парламента са изчислили, че ще е необходимо над 10 часа за провеждането на контрол. Затова и извънредното заседание, според дневния ред, ще се проведе от 9 часа сутринта до 19 часа вечерта.

Първа на трибуната ще застане регионалната министърка Лиляна Павлова. Тя ще отговаря на 15 въпроса от депутатите. Павлова ще даде отговори относно укрепването на свлачища и програмата за саниране на жилищни сгради, както и за ремонта на пътища в страната.

Министърката на енергетиката Теменужка Петкова ще застане на парламентарната трибуна веднага след Павлова, за да отговори на два въпроса – относно недопускане съкращаване на специалисти в ТЕЦ "Варна" и относно дължими и получени суми от България от дейността на чуждестранното дружество "Дънди Прешъс Металс".

Министърът на здравеопазването Петър Москов е трети по ред. Той ще отговаря на въпроси свързани с износа на лекарствени продукти, посегателството върху лекари и медицински лица и за бъдещето на държавните санаториуми.

Министърът на образованието Тодор Танев също ще бъде подложен на парламентарен контрол. Към него има въпрос относно финансирането на висшето образование у нас и въпрос относно разпределението на средствата, предвидени за национални програми за развитие на средното образование.

Десислава Танева, министър на земеделието, ще отговаря на въпрос относно продажба на земи от МЗХ, попадащи в трасето на проекта "Южен поток". Друг въпрос към нея е свързан с доставката на ваксина за болестта "син език". Танева ще трябва да даде отговори и на питане относно ограничаване на незаконната сеч на горите. Екоминистърката Ивелина Василева ще даде отговори свързани с водния цикъл на Видин и изграждане на клетка в депото за битови отпадъци в Пазарджик.

Седми по ред да участва в контрол е вътрешният министър Веселин Вучков. Към него има общо 5 въпроса. Той ще отговаря на въпрос свързан с оградата по границата с Турция.

Независимият народен представител Велизар Енчев е отправил въпрос към министъра на правосъдието Христо Иванов относно проблеми в работата на частните съдебни изпълнители.

Министърът на културата Вежди Рашидов също ще вземе участие в контрол, като към него има само един въпрос и той е от Велизар Енчев относно запазване на паметника "1300 години България" и възстановяване на мемориалните плочи на Първи и Шести софийски пехотен полк пред НДК.

Министърът на транспорта Ивайло Московски ще отговори на въпроси относно спиране на пътнически влакове през 2015 г. и относно данни за корупционни практики в системата на транспорта.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски ще отговори на въпрос относно изграждането на "София Тех парк".

Последен в извънредния парламентарен контрол ще вземе участие външният министър Даниел Митов. Към него има въпрос относно срещата му с държавния секретар на САЩ Джон Кери. Вторият въпрос към Митов е относно условията на изучаване на майчин език от българското малцинство в Украйна.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес