Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излъгаха ли Сачева и Терзийски колко са пострадалите полицаи на "кървавия протест", ето какво показват данните

08 февруари 2021, 12:15 часа • 5030 прочитания

Каква е истината за това колко полицаи са били приети в болница по време на протестите разбираме благодарение на упоритостта на Arisilde Damal. Първоначално МВР мълчаливо отказва предоставянето на информация по реда на Закона за достъп до обществена информация, но „обикновеният“ гражданин жали отказа и той е отменен от съда. Ще-не ще, МВР отговаря, разкрива юристът Албена Белянова във Фейсбук.

Помните ли, че на 2 октомври 2020 г. в интервю за „Дойче веле“ Деница Сачева каза: "В момента има над 80 полицаи, които са в болница и срещу тях беше упражнено много сериозно насилие"?

На всичко отгоре призовава да се вижда всичко, което се случва на улицата. Не само виждахме, но и няма да забравим! Това е призив на същата Деница Сачева, която през 2013 г. казва: „България стана полицейска държава, но това със сигурност не я направи по-сигурна. Неведнъж съм казвала, че когато някой се занимава, когато някой идва от силовите структури, ние от него не може да очакваме нещо друго, освен силов ред. Няма друга опция, защото просто такъв е начинът на мислене на тези хора.“.

След интервюто на Сачева редица медии поискаха от МВР данни колко са хоспитализираните полицаи на 02.10.2020 г. От пресцентъра на МВР обаче не отговориха.

На въпрос откъде министър Сачева разполага с цитираните пред „Дойче Веле“ данни тя призна, че е допуснала грешка. Ставало въпрос за пострадали, а не приети в болница полицаи, а информацията била предоставена от МВР след протеста на 2 септември в София. Вярно е допуснала грешка, но тя е далеч по-голяма от неточните данни.

А помните ли какво казаха МВР шефове след първото Велико народно въстание на 02.09.2020 г.?

Шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев съобщи пред медиите, че 80 полицаи са били ранени. "Повечето от пострадалите служители са прегледани в болничните заведения", казва тогава той.

По-късно темата бе коментирана и от вътрешния министър Христо Терзийски, който съобщи друг брой пострадали полицаи. По време на изслушване в Народното събрание Терзийски каза, че "на 2-ри срещу 3-ти септември са пострадали над 100 полицая". Според неговите сведения "36 от тях са откарани в лечебни заведения", а седем човека са приети за болнично лечение.

Не им плащаме, за да ни лъжат. Или бъркам?"

Още: Деница Сачева с невярна информация за протестите и икономиката ни пред Дойче Веле (ВИДЕО)

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес