Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Излезе указът за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор

29 ноември 2019, 16:31 часа • 3185 прочитания

В Държавен вестник е публикуван президентският указ, с който Иван Гешев е назначен за главен прокурор. Това става три дни след като държавният глава Румен Радев обяви, че е подписал документа.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича на 10 януари, напомня БНР. Това би трябвало да е датата, от която ще започне седемгодишният мандат на Гешев.

Цацаров е и кандидат за председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), така че, ако бъде избран, което ще стане ясно в края на другата седмица, мандатът на новия главен прокурор ще започне по-рано.

Причината е, че ако Цацаров бъде избран за шеф КПКОНПИ, той ще изпадне в положение на несъвместимост и ще трябва в едномесечен срок да напусне прокуратурата. Това става с подаване на молба до ВСС, който след като се произнесе положително по нея, предлага на президента да освободи Сотир Цацаров като главен прокурор. И с публикуването на указа ще е възможно Иван Гешев да поеме функциите си на обвинител номер едно.

Прогнозите са, че ако Цацаров получи достатъчна подкрепа, може да предаде поста на Иван Гешев в навечерието на Коледните празници, съобщава още БНР.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес