Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избирателите могат да искат поправка в избирателните списъци до седмица преди вота

13 февруари 2014, 13:15 часа • 11009 прочитания

След като вчера Народното събрание не прие да има електронно гласуване и отхвърли опцията задължителен вот, днес приеха текстове за грешките и непълнотите в изборните списъци, както и за това кой български гражданин може да гласува за избори за европейски парламент.

Според текст в новия Изборен кодекс всеки всеки избирател може да поиска отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък с писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник.

Гражданин на друга държава-членка на Европейския съюз, който е вписан в избирателен списък, може да бъде заличен по негово писмено заявление до кмета на общината, района, кметството или кметския наместник. Заявленията се приемат от съответната администрация не по-късно от 7 дни преди изборния ден.

Кметът или кметският наместник разглежда заявлението в срок до два дни и се произнася по него с мотивирано решение, което обявява незабавно на публично място.

Решението може да се обжалва пред съответния административен съд в срок до два дни от обявяването му. Съдът разглежда жалбата и се произнася с решение в срок до два дни от получаването й в открито заседание с призоваване на жалбоподателя и кмета.

Решението на съда се обявява незабавно и не подлежи на обжалване.

Освен това българите, които живеят извън границите на Европейския съюз, влизат в забранителните списъци за гласуване на евроизборите и за местните избори.

Текстовете предвиждат да бъдат заличени български граждани от списъците за евроизборите, ако имат настоящ адрес в държава извън евросъюза към датата на съставяне на избирателните списъци. Всички български граждани, които шест месеца преди изборите имат настоящ адрес извън страната, няма да могат да избират кметове и общински съветници.


Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес