Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иво Мирчев: Не е вярно, че газ в България няма

31 юли 2022, 10:01 часа • 4080 прочитания

Не е вярно, че газ в България няма. Това заяви депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев в „Тази неделя“ по bTV. „Възобновяването на доставките от „Газпром“ няма да ни реши проблема и синьото гориво няма да е по-евтино“, каза той.

От 26 април, когато „Газпром“ едностранно спря доставките за България, газоподаването за бизнеса не е спирало в нито един момент, уточни Иво Мирчев. „Не само това – Чирен не е пълен, колкото хранилищата в Германия например, но е по-пълен, отколкото в същия момент в предишни години“, добави той.

Според него връщане към договора с „Газпром“ не е решение, защото в момента Москва спира доставките и на държави с дългосрочни договори, които плащат в рубли. Мирчев уточни, че доставките на синьо гориво в следващите месеци ще зависи от служебното правителство.

„Това беше причината ние да искаме да има правителство, спокойно, нормално правителство, за да може то да води преговори с редица държави. Трябва да си кажем честно – в момента, за да има България газ за зимата, трябва да се говори с Ердоган например. Дългосрочните договори не се правят за месец, месец и половина – никъде по света“, каза Иво Мирчев.

Припомняме, че преди дни премиерът в оставка Кирил Петков обяви, че са договорени 7 танкера с втечнен газ от САЩ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес