Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иван Гешев: Закриването на спецпрокуратурата обслужва руските интереси

19 януари 2023, 19:57 часа • 2074 прочитания

"Факт е, че закриването на спецпрокуратурата обслужва руските интереси". Това заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на депутатски въпрос от Бойко Рашков дали има перспективи да завърши или е обречено на незавършване разследването за взривяването на складове с бойни вещества и посегателството срещу Емилиян Гебрев.

Главният прокурор изтъкна, че има разследване на спецпрокуратура от 2021 г, в хода на което са обединени множество случаи за такива взривявания още от 2011, 2015, 2020 и ги изброи. Той подчерта, че разкриването на престъпленията не се извършва от прокуратурата, а от МВР и посочи, че след анализ на въпросните случаи от ДАНС, разкриването им и връзката между случаите, е докладвано в спецпрокуратурата и отделните производства са обединени в едно. Още тогава били изразени съмнения за зловредно руско влияние и въздействие на руските специални служи.

"Във връзка с това досъдебно производство, още тогава са привлечени 6 руски граждани в качеството на обвиняеми, които според ДАНС, са свързани с руските служби за сигурност", каза Гешев и добави, че са издадени и европейски заповеди за арест на всичките лица.

"Дали се движи или не се движи, аз съм сигурен, че колегите са свършили всичко необходимо. Конкретният статут на това разследване не мога да кажа какъв е, но доколкото ми е известно, е извършено всичко необходимо", заяви Гешев.

"Ако очаквате българската прокуратура да отиде в Русия и да вземе да си доведе тези обвиняеми, такава процедура няма и в ЕС и САЩ дори не разполагат с такива възможности", добави той, в уверение, че прокуратурата си е свършила цялата работа.

За отравянето на Емилиян Гебрев, главният прокурор припомни, че имаше съобщения от спецпрокуратурата как се е случило, включително с клипове и разказа, че 3 лица са привлечени като обвиняеми и обявени за издирване.

В питането си, Бойко Рашков припомни заявеното от Христо Грозев при изслушването му в българския парламент, че Русия стои зад взривовете на оръжейни складове у нас.

Рашков припомни и заявеното от американския конгресмен Дейвисън, че българският главен прокурор е заплаха за ЕС и за НАТО. "Тогава, когато ние не съдействаме да се разкрият такива тежки престъпления, които засягат сигурността на България и на държави от ЕС, заслужаваме подобни упреци, които имат не само значение за неработещата или мудно работещата система в България на следствието и прокуратурата, а имат и политически измерения, каквито видяхме с плесницата, която получихме във връзка с Шенген", коментира Рашков. 

В отговор Иван Гешев категорично заяви, че техническите изисквания за Шенген са изпълнени отдавна и нямат отношение към обсъжданите теми, а позицията на американския конгресмен обясни с неправилно поднесена фактология. "Българската прокуратура няма практиката да коментира лични мнения на чужди политици. Вероятно г-н Дейвидсън е подведен от български източници, които са неособено достоверни", каза главният прокурор.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес