Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Мирчев: За последната година Украйна е платила на България 5 млрд. лева

05 юли 2023, 19:11 часа • 5423 прочитания

Над 6 месеца текат разговори за продажба на оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, започнаха още по времето на служебното правителство. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Ивайло Мирчев, депутат от ПП-ДБ. "Това е един дълъг процес, който служебното правителство не доведе до край. Ние искаме да го катализираме", уточни той.

По думите му днес в Министерския съвет е подписан меморандум за разбирателство с Украйна. Депутатът от ПП-ДБ е категоричен, че цялото оборудване, което до момента е доставено за АЕЦ "Белене", струва над 1 млрд. лв. 

"Ако г-жа Нинова има информация, че някой е изнесъл оборудване от АЕЦ "Белене", да сезира ДАНС и прокуратурата. Аз нямам такава информация. Цялото доставено оборудване си е там. В определена степен то не струва вече много – Русия е под санкции, няма кой да работи с руски ядрени технологии. Интересното е, че в Украйна има една почти завършена, на която им трябва горе-долу нашият пакет ядрено оборудване, за да може да започне работа. Те нямат нужда от Русия под никаква форма – имат нужното гориво и нужните специалисти", обясни Мирчев.

Ивайло Мирчев: “АЕЦ “Белене” е корупционен проект, който ни е ощетил с милиарди

По думите му, въпреки определени твърдения у нас, всички реактори в Украйна в момента работят без руски специалисти и нямат никакъв проблем. "В България сме доста облъчвани от т.нар. ядрени специалисти. Същите тези експерти преди година ни обясняваха, че не можем без руски газ. Видя се, че това не е истина. Сега ни облъчват за ядрените мощности", отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

"Искаме да приключим вече темата. Има доста аргументи против проекта и доста рискове, включително и на руски специалисти, че площадката в Белене не е подходяща, тъй като е в сеизмична зона. Основното е, че това е един корупционен проект, който наблюдаваме от години. Ние имаме последователна позиция по този проект и сме много доволни, че можем да доведем нещата докрай, без да ощетяваме държавата", посочи той.

На въпроса как Украйна ще плати тази сума той обяви, че за последните 18 месеца Киев е платил над 5 млрд. лв. на България за боеприпаси. „Ако не го направим това, ние ще си останем с това желязо, което не може да бъде използвано никъде“, коментира още депутатът.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес