Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Калфин натри зловещо носа на манипулиращия Местан

23 януари 2015, 22:00 часа • 76937 прочитания

Днес бях на посещение в Старозагорско, в Раднево и се срещнах със социалните работници там. Видях хора, които много уважавам. И затова Ви каня да отидем заедно там, каза социалният министър Ивайло Калфин в предаването „Панорама” в реплика към оплакващия се за пореден път от дискриминация на малцинствата лидер на ДПС Лютви Местан.

Надявам се да уважите поканата ми, да отидем при тези хора от малцинствата и Вие да дадате своите идеи и предложения - как да се ограничи раждаемостта след малолетните при ромите, как да влязат децата от малцинствата в училище. Вие претендирате да ги защитавате и представлявате, нанесе смъртоносният за Местан и ДПС политически удар Калфин.

Позволете преди това да не ги наричаме „скотове” и „човекоподобни”. Разграничавате ли се от думите на министъра на здравеопазването, опита да си върне почвата под краката лидерът на ДПС. Мисля, че вие злоупотребявате с думите на Москов, той не каза това. Вие вадите думите му от контекста, подчерта Калфин.

Припомняме, че министър Москов заяви буквално следното: „Който е избрал да живее като скот, ще бъде третиран като такъв”. Той го каза след като оповести, че през миналата година има 227 нападения над лекари, като 75-80% от тях са извършени от цигани. Статистиката за 227-те нападения е водена от Министерството на здравеопазването на база данните от 28-те Центъра за спешна медицинска помощ в страната (ЦСМП). А в средата на седмицата Местан размаха статистика на жалбите за нападения над лекари на МВР – 17. Лекари от „Спешна помощ”, които подкрепиха Москов, масово заявиха, че не подават жалби в МВР, защото нищо не се случва след това и няма последствия за агресорите.

Правата на човека са неговия реален живот – дайте решенията, продължи Калфин към Местан. Бягате от темата, отвърна Местан, който отново занарежда колко дискриминирани са малцинствата заради „езика на омразата”. И даде пример как в 43-тото Народно събрание има само двама роми – и двамата в групата на ДПС. Единият от тях е известният с прякора си Бат Сали Александър Методиев, заради когото Кюстендил протестира и искаше да не влиза с мандат от региона, защото той е от Самоков. Заради Изборния кодекс и липсата на МИР за чужбина Методиев беше преразпределен към Кюстендилски регион заради гласовете от чужбина.

Очаквам поне една идея да дадете за справяне с проблемите на ромското малцинство, приключи спорът Калфин.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес