Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайло Калфин: Еврозоната не е въпрос за референдум, въпросът изисква специално познание

18 юли 2023, 18:46 часа • 1034 прочитания

"Разговорът за еврозоната навсякъде е труден. Първо, мисля че това не е въпрос за референдум, това са сложни икономически процеси, които изискват специално познание, които имат различни варианти". Това заяви в студиото на "Лице в лице" по БТВ Ивайло Калфин.

По думите му в дългосрочен план България има абсолютен интерес да влезе в еврозоната. "Ние сме поели ангажимент да направим това нещо. Подготовката за влизането в еврозоната трябва да стане с вътрешна икономическа политика, каквато при нас липсва", каза Ивайло Калфин като допълни, че е твърдо "за" влизане в еврозоната.

Бившият външен министър коментира и темата с Шенген. Според него, голяма част от причините все още да не сме приети са извън България. "Преди присъединяването на България и Румъния Шенген винаги е бил технически процес. В нашия случай стана политически. Поставят се редица условия, като реформи в съдебната власт и борба с корупцията, но това са проблеми, които има всяка една страна в Европейския съюз", добави той.

"Ние имаме един много силен инструмент, който използваме много рядко – участието ни в Европейския съюз. Има редица въпроси, които зависят от българските позиции. Когато Европейският парламент те подкрепя, всички комисии те подкрепят, а една-две държави използват въпроса, за да решават вътрешните си проблеми, България има лостове, които може да използва", подчерта Калфин.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес