Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН с предложения за бюджета, защото според тях Асен Василев е некадърен

19 юли 2023, 14:28 часа • 2843 прочитания

"Асен Василев е некадърен финансов министър", каза Тошко Йорданов от ИТН по време на брифинг в парламента, на който от партията на Слави Трифонов представиха предложенията си между първо и второ четене на държавния бюджет. 

"Сега до голяма степен ще ви го покажем, защото бюджетът е изключително лошо структуриран. Паричните потоци са насочени не натам, където трябва и съответно не се удовлятворяват доста искания, а същевременно се залагат глупави решения", каза Тошко Йорданов. ОЩЕ: Бюджетът мина на първо четене, ДПС също го подкрепиха

ИТН имат идея за намаляване на дефицита и удовлетворяване на исканията на синдикатите. Предложенията им бяха представени от депутата Павела Митова, която отчете, че в бюджета липсват структурни реформи и отрицателен фискален импулс. Според нея в бюджета трябва да има политика, която да се бори с инфлацията. 

"Ние залагаме в нашите предложения малко по-различна логика на действия от досега правената в парламентарната практика. Ние искаме да намалим дефицита и да се борим срещу инфлацията, затова нямаме намерение да покачваме разходната част допълнителна. Даваме си сметка, че приходната част е изкуствено завишена. Взимайки предвид всичко това - ние апелираме за по-строга фискална консолидация и политика", добави още Митова. ОЩЕ: Сачева: Инфлацията по отношение на доходите не е достатъчно компенсирана (ВИДЕО)

Тя заяви, че ИТН предлагат премахване на намалената ставка по ДДС, като очакват приходи от тази мярка до края на 2023 г. в размер на 152 млн. лв. и 400 хил. лв. "Ще предложим размера на субсидията на политическите партии да се промени от 8 лв. на 1 лв. По думите й, ако тази мярка се реализира, биха се добавили към бюджета размер от над 9 млн. лв. 

"С тези средства в приходната част се намалява дефицитът значително и се позволява реализирането на всичките искания на синдикат "Защита", "Подкрепа" и КНСБ. Предлагаме увеличение на възнагражденията на персонала в читалищата, както и на средствата за финансово подпомагане на българските граждани за извършване на дейности по асистирана репродукция", добави още Митова.  

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес