Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ИТН, ИБНИ и "Демократична България" напуснаха пленарна зала, няма да се гласува бюджета на НЗОК

09 септември 2021, 21:30 часа • 5364 прочитания

След дълги процедурни спорове и няколко прекъсвания за изясняване на технически подробности, депутатите няма да могат да актуализират бюджета на Националната здравноосигурителна каса тази вечер. Причината – напускане на пленарната зала от страна на депутатите от "Има такъв народ", ИБГНИ и "Демократична България" и липса на кворум за гласуване в залата.

След дълги спорове на два пъти бе гласувано предложението да се прекрати днешното заседание. Против обаче гласуваха ГЕРБ, ДПС и БСП и така депутатите не успяха да се разпуснат. "Вие сте блестящ юрист, имате дългогодишен парламентарен опит. Но може би тези гласувания не са силната ви страна. Няма как да има прегласуване и вие го знаете. Участвате в един цирк, за да може един човек, който стиска указа да може да си избере удобна за неговата кампания дата", обърна се Хамид Хамид от ДПС към председателят Ива Митева.

След това депутатите от ИТН, ИБНИ и ДБ напуснаха. Мария Капон от ИБНИ пък поиска проверка на кворума. Така се установи, че има едва 109 души има в пленарната зала. Те не са достатъчни за кворум, но Митева предложи да се продължи само с дебатите, а утре да се гласува бюджетът.

"Управляващите да провалят кворума вече е ноу хау", коментира зам.-шефът на ДПС Халил Летифов. "Празната зала по време на гледане на бюджета за НЗОК говори само по себе си за тези, които ги няма. От два дни колегите ми от ДПС се опитваме да помагаме на ИТН. Поне 10 пъти ви вадим от ситуации, къде от незнание, къде от липса на опит нещата не вървят. Смятате ли, че това, което стана, ни мотивира да продължим в тази посока. Подкрепа по отношение на този бюджет, и на другия не може да очаквате. Нулева. Не може да искате от нас да бъдем кооперативни, да пазим финансовата стабилност и тук с демонстрации да ни се напуска залата. за какво? Да обсъдим с промени в законите мафиоти, които са подсъдими, да им затворим съдилищата. Не бюджета, не здравето на хората, не пенсионерите, мафията. Това е подмяната", коментира и колегата му Йордан Цонев.

"Вие ще трябва да обясните на лекарите защо пари за тях няма. Факт е, че те бламираха бюджетите, те излязоха от тази зала, мисля, че никога повече няма да имат място в нея. Маските паднаха. Маските паднаха, защото всичко това е било, за да може човекът, при когото бяхте преди малко да си нагласи удобна дата. Приказките за актуализация на бюджета са били ала бала, конституцията се нарушава само, за да се избере удобна дата", каза и Хамид Хамид от ДПС. "Първото нарушение на конституцията бе за онова момче, което прилича на Джон Траволта, вие знаете кое е", каза още Хамид.

"Г-н Хамид, не знам защо сте изненадан от напускането на тази част от залата, които се обявиха за опозиция, а преди това напуснаха, когато трябваше да се гласува техният кабинет. Тези хора са рецидивисти. такъв рецидивист е и президента, който ни поставя условия, извива ръцете на парламента, сега сигурно е поставил още условия и те в опита си да отговорят на тях, защото това е техния президент, объркаха парламентарната процедура. не завиждам на шефа на финансовата комисия, който няма подкрепата дори на своята парламентарна група", коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"При липсата на кворум, вече не можем да гласуваме. Нека се върнат, за да участват в дебата. Няма смисъл да се притесняват по стаите. Напускането на залата по никакъв начин няма да помогне на този бюджет", каза и Тома Биков от ГЕРБ. "Не знам дали бръкнаха в контакта с лъжицата, но мисля, че всички вкупом влетяха в трафопоста", коментира Хамид Хамид.

"Все си мислех, че няма да дойде момент, в който да се срамувам, че съм в тази зала. Как и защо се направи това, за да не може да бъде взето нито едно решение? Категорично не мога да се съглася, че лекарите и медицинските сестри заслужават това поведение. Все се надявах, че в това Народно събрание ИТН ще разберат, че коронавирусът съществува и това не е измама. Днес вие ударихте голям шамар на българските лекари, санитарите, на медицинските сестри. Днес спирате решението за лечението на българските деца", каза бившият здравен министър и депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов.

Утре в 9.00 часа бюджетната комисия ще пресметне разходите на здраве, които ще се гласуват на заседание на парламента от 14.00 часа. То е отредено за приемане на държавния бюджет, но вероятно ще се наложи да има и извънредно.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес