Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Историята не се повтори, приеха оставката на Делян Добрев

10 април 2019, 09:46 часа • 3769 прочитания

Парламентът прие оставката на Делян Добрев като народен представител. Добрев напуска парламента, но остава областен координатор на ГЕРБ в Хасково.

Досега той бе и председател на Комисията по енергетика към Народното събрание.

Във вторник стана ясно, че Делян Добрев е взел това решение след разговор с председателя на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов.

През последните дни в медийни публикации беше посочено, че майката на Делян Добрев и негови близки са си купили жилища на цени много по-ниски от пазарните.

"С поредната фалшива новина чашата на търпението ми преля, не искам повече името ми и това на ГЕРБ да бъдат петнени“, коментира Добрев.

Той аргументира оставката и като "знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения".

Единственото изказване по време на дебатите направи депутатът от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. От парламентарната трибуна той обяви, че няма да гласува за оставката на Добрев, въпреки последното решение на Конституционния съд.

„По излъчването на Делян Добрев видях, че е едно чудесно момче с буден и честен поглед, което се чувства политически убито. Точно за това няма да гласувам тази оставка“, заяви Марков. „То бива вече с тия апартаменти! В колиби ли да живеят народните представители? Какъв е този садизъм?“, попита той от трибуната.

Делян Добрев излезе на политическата сцена през 2012 година, когато стана министър на икономиката, енергетиката и туризма, заменяйки на поста Трайчо Трайков след правителствена визита в Катар.

Добрев първоначално заявява, че ще подаде и своята оставка като член на екипа на министъра. По-късно променя позицията си и приема да поеме министерския пост на мястото на Трайков.

Той е обвиняем за престъпление по проекта АЕЦ "Белене". Депутатът от ГЕРБ е обвинен за нанасяне на щета от 4,5 млн. лева. Причината е, че след като правителството на Борисов е спряло проекта "Белене", според обвинението той не е разпоредил да спрат плащанията към работещата по него фирма "Парсънс".

Самият Добрев твърди, че е прекратил  "далаверата Белене". Той е категоричен, че няма нищо общо с това обвинение, а някой се опитвал да го "пришие" към останалите обвиняеми.

През 2017 г. Добрев подава оставка от всички заемани от него постове след разразил се скандал, придобил популярност с името „кумгейт“, за който е обвинен от депутатката Елена Йончева, че е кадрувал по роднинска линия в община Хасково.

Тогава парламентарната група на управляващите застана зад него, а оставката му бе отхвърлена от парламентарното мнозинство.

След това Конституционният съд излезе с решение, че народните представители не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно самият Добрев оттегли своята оставка от деловодството и остана депутат.

Оставката на Делян Добрев беше третата в ГЕРБ само за ден, след като заради медийни публикации с поста си се раздели заместник-областният управител на София Томи Николов, а кметът на Созопол Панайот Рейзи напусна единствено партийната структура.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес