Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испанският посланик у нас каза как се лавира между България и Северна Македония

06 юли 2023, 11:02 часа • 2974 прочитания

"Условията за започване на преговори със Северна Македония са ясни, това е известно на всички ни. Добрите отношения с България също са много важни". Това заяви посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко, чиято страна от 1 юли председателства Съвета на ЕС, в интервю за БГНЕС.

По отношение на призивите на част от политическия елит в Северна Македония условията в преговорната рамка за присъединяване към ЕС да бъдат променени, Поланко заяви, че по този въпрос в РСМ има два важни елемента.

„На първо място, има диалог между РСМ и Европейската комисия. По време на френското председателство на Съвета на ЕС и първите месеци на чешкото председателство беше създадено предложение, което беше прието и то стои на масата“, припомни посланикът.

„От друга страна, има паралелни разговори между Северна Македония и България. Ние се надяваме всички изисквания да бъдат изпълнени и този въпрос да отиде във възможно най-добра посока“, добави той. Поланко подчерта, че нуждата от изпълнение на условията за преговори е добре известна.

„Ясно е, че трябва, от една страна, тези изисквания да бъдат изпълнени – това е известно на всички ни. Също така добри отношения между двете държави и близостта между тях могат да помогнат много за подобряване на възможностите за развитие на този въпрос“, категоричен бе той.

ОЩЕ: Денков: Истинският слон в стаята е кога Скопие ще приеме промените в Конституцията (ВИДЕО)

Що се отнася до визията на Испания в предстоящия период на председателството на Съвета на ЕС, Поланко заяви, че всички четири приоритетни линии са изключително важни, но може би най-вече социалният аспект, който цели „да приближи блока по-близо до хората и да се съобрази с техните нужди“.

„Реиндустриализацията е част от идеята за широка стратегическа автономия на Европейския съюз. В последните месеци ЕС имаше проблем да отговоря на нуждите на хората в различни области. Не само в стратегическата и отбранителната политика, но и в социално-икономическите отношения като здравеопазване, храна, цени на енергията“, каза дипломатът.

„Ние трябва да развием нова стратегия, за да сме сигурни, че няма зависимост на Европа от други пазари в някои области. Това може да бъде постигнато чрез два механизма. На първо място – реиндустриализацията, за да произвеждаме неща тук, в Европа, които са необходими за нас. Също така да подобрим нашите търговски връзки, така че да имаме различни възможности във взаимодействието с други пазари. Трябва да направим добра стратегия и да вземаме решения, с цел да не бъдем зависими“, заключи той.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес