Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Испания ще подкрепи България за Шенген

13 април 2023, 23:00 часа • 1742 прочитания

Испания потвърди подкрепата си за членството на България в Шенгенското пространство, бъдещото председателство на Съвета на ЕС ще продължи диалога за постигане на бърз напредък в тази област. Това съобщиха от МВнР след среща на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова и испанския държавен секретар по въпросите на Европейския съюз Паскуал Игнасио Наваро Риос.

Велислава Петрова беше на работно посещение в Кралство Испания днес. По време на разговора си с Паскуал Игнасио Наваро Риос двамата обсъдиха актуални теми от европейския дневен ред, включително предвид предстоящото председателство на Испания на Съвета на ЕС.

Испания оценява високо усилията на България по темата миграция, информираха още от външното ни министерство. Заместник-министър Петрова изрази очакване скоро да бъдат приети необходимите законодателни промени в областта на върховенството на правото.

По-рано днес служебният министър на външните работи Николай Милков заяви в интервю за БТА, че наесен България би могла да бъде част от Шенген. По думите му, за да се случи това, парламентът трябва да приеме в срок два закона - този за отчетност на главния прокурор и закона за реформата на органа за борба с корупцията. Министър Милков участва в Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа, която се проведе в Букурещ.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес