Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искрен Митев: Преди да идем на избори да гласуваме спешно законопроектите по Плана за възстановяване

17 януари 2023, 09:33 часа • 1664 прочитания

"БСП са в тази позиция в момента, не само защото Румен Радев им връчи мандата, явно неискайки да има управление, което да е стабилно, а да си управлява служебният кабинет, но всъщност заради това, че ГЕРБ не успяха да създадат правителство с първия мандат. Сега вината се прехвърля върху третия, но отговорността е на първия. Когато победителят не може да състави правителство чакаме БСП да направи чудо, което е много малко вероятно."

Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ (ПП) Искрен Митев. По неговите думи с връчването на третия мандат на БСП президентът Румен Радев е оставил левицата без полезен ход.

ОЩЕ: Андрей Гюров: Радев връчва мандат на БСП се превърна в сюжет за гоблен

"Връчвайки мандата той ги изправи пред един избор – или да се обявят срещу всичко, което са защитавали – това че са против ГЕРБ, с една дума Нинова трябва да поиска мандат от своите хора да преговаря с ГЕРБ, което ще създаде вътрешнопартийни сътресения, или от друга страна за четвърти път да провали мандата", каза той пред Euronews.

Митев подчерта, че за ПП приоритет е изграждането на правова държава и посочи, че всички партии освен „Демократична България“ са гласували на правна комисия да отложат приемането на законопроекта за контрол на над главния прокурор, внесен от ПП.

„Има едно разбирателство в Народното събрание, когато става въпрос за мерки срещу главния прокурор“, коментира Митев.

Той отбеляза, че Русия води война срещу цивилното население в Украйна и позицията на България по този въпрос е много ясна. Според него по-голямата част от българското общество подкрепя предоставянето на военна помощ на Украйна.

В сряда предстои ПП да свика Национален съвет, за да реши дали да подкрепи третия опит за съставяне на правителство с мандатоносител БСП. От партията са склонни да дадат подкрепа, но само ако социалистите приемат техните условия, посочи Митев.

ОЩЕ: Вигенин за третия мандат: Не можем да кажем, че го взимаме с някакъв особен ентусиазъм

По думите му предсрочни избори ще има, но преди това трябва да се гласуват спешно законите, свързани с Плана за възстановяване.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес