Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат отнемане на имущество на Цветан Василев за 1,43 млрд. лв. в безпрецедентен по мащаби иск

17 март 2016, 14:04 часа • 2698 прочитания

Имущество на стойност 1,43 млрд. лв. ще бъде отнето от банкера и обвиняем по делото за източване на КТБ Цветан Василев. Това стана ясно по време на пресконференция в София на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ).

Имуществото ще бъде отнето, ако Софийският градски съд (СГС) уважи иска на Комисията, който е внесен в съда. Това съобщи на председателят на (КОНПИ) Пламен Георгиев, предаде БТА.

Имуществото представлява имоти в София, Варна, Созопол, Царево, Швейцария, автомобили, картини, дялове в компании и др. Тук се включва и къща в Швейцария на стойност 50 млн. лв. Освен това 386 млн. лв. са под формата на вземания.

За пръв път у нас, а вероятно и в Европа, се внася иск в подобни мащаби, посочи Георгиев. 

Председателят на комисията за незаконно придобито имущество добави, че в бъдеще искът може да нарасне.

Комисарите са установили, че Василев е придобил по незаконен път имущество на стойност 2,2 млрд. лв., каза още Пламен Георгиев. Само за 1,4 млрд. лв. от него има обезпечение.

"Повече от 6 тона хартия са материалите, които сме внесели в съда. Това е една стая, пълна от горе до долу с хартия”, обясни Димитров, цитиран от Topnovini.bg.

Той посочи още, че комисията е разкрила и сметки в Швейцария на банкера, но банковата тайна все още не е разкрита. Когато това стана, искът може и да набъбне.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес