Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Инвестиции за 200 млн. чакат „Хемус“ да стигне Търново*

29 март 2023, 10:58 часа • 3354 прочитания

Проф. Костадин Ангелов: Спирането на магистралите е удар срещу цяла Северна България

Бизнесът към ГЕРБ: Проявете политически майсторлък за правителство

Велико Търново става логистичен и инвестиционен център на България. Не едно и две бяха заглавията в местни, регионални и национални медии допреди две години, когато ударно се строеше магистрала „Хемус“. А инвестиционният интерес ставаше още по-голям заради планираното кръстосване на аутобана с друга основна магистрала – от Русе до Велико Търново и към тунела под Шипка.

В края 2019-а година кабинетът „Борисов 3“ направи дългочакан в цяла Северна България ход – в специална сметка бяха отделени 1 млрд. и 300 млн. лева за довършването на магистрала „Хемус“. С тези пари до 2024-а година трябваше да се построят 128 км. от Боаза до Велико Търново и оттам – до Белокопитово /Търговище/.

Стотици машини от всякакъв вид и работници всеки ден можеха да бъдат видени по трите лота от „Боаза“ край с. Български извор чак до разклона на АМ „Хемус“ с пътя Плевен-Ловеч. Така до пролетта на 2021-а година, до когато строителството беше достатъчно интензивно, за да се спази обявеният срок. Проектираха се останалите километри до Велико Търново и Белокопитово. Въпреки цялата тежест върху икономиката, държава и общините, паднала заради ковид-пандемията, работата по магистралата не загуби темп, за да даде импулс на икономическото възстановяване след Ковид-19. А за аутобана от Русе до Търново се чакаше отварянето на новата европейска програма за транспортна свързаност – по него машините трябваше да влязат през есента на 2021-а година.

Магистралите спряха с началото на политическата криза през май 2021-а година. Кирил Петков и Асен Василев и тогава бяха министри, припомня проф. Костадин Ангелов, водач на листата на ГЕРБ-СДС за Велико Търново. Той е категоричен – блокирането на „Хемус“ и „Русе-Велико Търново“ е една от най-големите грешки на „промяната“. Това е удар срещу цяла Северна България – удар по икономиката, инвестициите, жизнения стандарт, доходите на българите.

Чегъртането на строителните договори за „Хемус“ и гръмките появи в медиите на един бивш вътрешен министър се провалиха - проверките обаче показаха, че няма нищо нередно. И досега се плаща по тях, но два пъти по-скъпо заради забавянето. Беззаконие имаше, но в ареста на Борисов – каза го и Държавният департамент на САЩ преди дни.

Днес по АМ „Хемус“ все пак се работи, макар и с 20 пъти по-малки темпове. Кога ще тръгне строителството на АМ Русе-Велико Търново, също не е ясно. Един бивш премиер се похвали, че има как да спре тази магистрала и го направи, припомня проф. Ангелов.

Двете години застой водят до нереализирани инвестиции за над 200 млн. лева във Велико Търново. И сумата не е преувеличена, продължава проф. Костадин Ангелов. Представители на три големи компании от Западна Европа имат реален интерес за създаване на високотехнологични предприятия във Велико Търново. Плановете им са в рамките на три години да отворят над 2500 работни места. Сферата е повече от перспективна – компоненти за автомобилната индустрия. Днес реализирана инвестиция все още няма и причините са само две – замръзналите магистрали и политическата криза в България. По същата причина остават на хартия и намеренията на китайска компания за производство на батерии за електрически автобуси.

Щета за целия регион е и блокираният съвременен транспортен възел до Горна Оряховица – интермодалният терминал. Обектът бе вкаран в Плана за възстановяване и устойчивост от ГЕРБ, но правителството на ПП го извади и лиши региона от 25 млн. лева, посочва проф. Костадин Ангелов.

„Магистралите „Хемус“ и Русе-Велико Търново остават приоритет за ГЕРБ  – ще ги построим, независимо от наследството от „промяната“. Северна България трябва да върви на една скорост с Южна България, а не обратното“, категоричен е проф. Ангелов. Същото казва и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов при визитата си в Търново на 19 март. За целта обаче България трябва да има редовно правителство още сега – след 2 април. Такова правителство не може да се сформира без водещата роля на ГЕРБ-СДС.

„Ние единствени се борим за редовен кабинет, а не към партийни сметки за избори 2 в 1 наесен. Три пъти сме вадили България от кризите, ще го направим и сега. Винаги сме поставяли интереса на държавата и на хората пред партийните сметки“, категоричен е проф. Костадин Ангелов.

А бизнесът, бил той чуждестранен или български, иска точно това – стабилност и предвидимост. „Покажете висше майсторство в политическите преговори и мъдрост и съставете правителство” – това е призивът към ГЕРБ-СДС, отправен от ръководството на „Захарни заводи“ – една от най-старите компании в България  и основен работодател в целия Великотърновски регион.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес