Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има желание ГЕРБ и ПП-ДБ да направят правителство: Говори Стойчо Стойчев

21 октомври 2024, 08:38 часа • 613 прочитания

Кампанията върви доста добронамерено, което ни показва желание от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ да направят опит за съставяне на правителство. Говоренето на Бойко Борисов и Асен Василев, че няма да се подкрепят един друг не е намерение, а по-скоро тактика. Това мнение изрази политологът Стойчо Стойчев в ефира на Нова телевизия.

„Преди финалната права всеки прави опит да мобилизира твърдите ядра и говори какво ли не, но това не са реални намерения. В противен случай кампанията щеше да е по-остра“, обясни той.

ОЩЕ: Бойко Борисов смята за възможно само правителство с мандат на ГЕРБ

Журналистът Стояна Георгиева смята, че червени линии преди резултата от изборите и воденето на конкретни политики не е редно да се слагат. „Борисов настоява премиерът да е ярка политическа фигура, за да покаже, че са първи, че са водещи. Явно всички ще трябва да отстъпят от нещо. Въпросът е кой ще е трети. Първите две политически сили може да се окажат със 120 депутати, но кой ще е третия?“, каза тя.

Попитани кой от какво ще трябва да отстъпи, Георгиева каза, че ако има една персона, която е спорна, то това е фигурата на Делян Пеевски. „За ПП-ДБ това ще е ултимативното условие.

ГЕРБ ще настояват за някакви ключови ресори, които са свързани с разпределение на средства от ЕС“, смята тя.

ОЩЕ: Асен Василев каза ще подкрепят ли кабинет на ГЕРБ и какъв трябва да е следващият премиер

Стойчев е на мнение, че едва ли Бойко Борисов ще се запъне и ще иска Пеевски да е в управлението.

Относно фигурата на премиера политологът е на мнение, че все още не е ясно и се чудят кой да е точно, но няма да е нито равно отдалечен, нито политическо лице.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес