Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Илиян Василев: Защо няма анализи и коментари на посещението на Карадайъ в Турция и приема му от Ердоган?

07 юни 2021, 10:21 часа • 18758 прочитания

"За съжаление няма анализи и коментари на посещението на Карадайъ в Турция и приема му от Ердоган. Гледайте Алтернативата за коментари по темата.

Разбира се, че първите които ще се възползват са националистите, които веднага ще викнат "караул".

ДПС се отправя отвъд ерата Доган и Турция търси вариант да използва движението и турското малцинство като лост за влияние, по възможност решаващо върху политиката на България. До тук беше с ДС притчата за суперагента Доган защитника на Отечеството", пише бившият дипломат Илиян Василев във Фейсбук.

"Санкциите на САЩ фокусират върху ДПС прекалено много огън и внимание, на които партията няма как да издържи, за това тя търси да замести фасадата на евроатлантизма си /по американски/ с някакъв турски вид тюрлю атлантизъм /кой се консумира само в Турция и в Северен Кипър/.

Борисов има нужда от подкрепата на Ердоган, за това трябва много внимателно да се следи не само близкия план /този на гласуващите в Турция, върху които правителстото в Анкара има лостове за въздействие/, но и игрите в районите.

Сигурен съм че Путин и Ердоган ще обединят усилия за да противодействат на САЩ на Балканите и тази визита трябва да се разглежда, като последствия, и в този контекст.

Но Турция в момента и по-специално Ердоган е в тежка ситуаця след разкритията за корупция, убийства, наркотрафик и изнасилвания от Седат Пекер, бос на мафия и най-вече пропадането на турската лира - вече е 8,71 за долар. Трябва да се отчита, че публичността на визитата и избора на дата не са под контрола на ДПС, а се определят еднолично от Ердоган.

Основният им проблем е че етническата партия на Доган е толкова надолу в листата на българските партии, че на практика от нея вече не зависи много.

Последно - голям грях и най-вече пропуск на демократичните партии, включително на ДБ, ИТН и ИСМВ че не приобщиха етническите турци, не издигнаха на челни места в своите листи български турци, помаци, роми и т.н. и така оставиха терена чист за игра само на Доган и Ердоган."

Още: Мустафа Карадайъ: ДПС очаква над 50 000 гласа от Турция

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес