Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Икономист: Светът е изправен пред четири огромни събития в следващите месеци

17 септември 2024, 18:45 часа • 2523 прочитания

Светът е изправен пред 4 огромни събития в следващите месеци. Това заяви в предаването „Лице в лице“ по bTV икономистът проф. Димитър Иванов. По думите му това са евентуална ескалация на войната в Близкия изток, обрат на фронта в Украйна в полза на Русия, фискална криза във Франция и резултатите от изборите в САЩ.

Още: Проф. Димитър Иванов: Влизането в еврозоната ще попречи на големите реформи

Според Иванов за Европа е опасно Доналд Тръмп да стане президент на САЩ заради неговите икономически обещания. „Има две, които са крайно опасни, най-опасно е агресивно налагане на митнически тарифи на всички чужди стоки, на тези идващи от Европа - мито от 10 до 20%, а на тези от Китай – от 60 до 100%. Това моментално ще оскъпи цените на стоките в САЩ, ще вдигне инфлацията, това ще породи вдигане на лихвените проценти и светът ще се завърти във финансова криза“, каза Иванов. 

За плана на Марио Драги

Той коментира доклада на бившия италиански премиер Марио Драги, който предложи план за спасяване на европейската икономика. Според Иванов светът върви към икономически и финансови англомерации, а докладът цели създаване на европейски гиганти, които да отговорят на азиатските и американски гиганти.

Според доклада изоставането на Европа е от 4-5 г. минимум, то е в областта на производителността на труда, на качеството на продуктите, на работната сила. „Европа до 2040 г. ще намалява броя на работниците си с по 2 млн. годишно“, посочи Иванов. По думите му по всички икономичеки показатели европейската икономика е неконкурентоспособна.

Още: "Икономист": България ще е в Еврозоната и Шенген през 2026 г.

Драги иска да се радикализират инвестициите за иновации, растеж, да се направи нова индустриална стратегия. Докладът му от 398 страници е готвен 2 г. Неговата калкулация е, че на Европа годишно са нужни инвестиции от порядъка на 800 млрд. евро. „Тук идва големият проблем – откъде ще дойдат тези инвестиции. Германия и Нидерландия моментално заявиха отрицателно виждане по отношение създаване на агрегирани европейски облигации. Те не искат други страни да поемат дълга на по-слаби икономики. Драги казва Европа влиза в бавна агония на загиване“, каза Иванов.

Икономистът подчерта, че в новата Европейска комисия България получава ресора "Стартъпи, изледвания и иновации", който в следващия мандат ще бъде моторът на революцията в Европа, ако тя се случи. „В центъра на това, което Европа иска да направи през следващите 5 г. е революция в иновациите. Ние сме на път да получим ресор невероятно щедро обезпечен финансово, който ще бъде координация на всичко в икономиката на ЕС. Изключително отговорен пост и сектор“, обобщи Иванов.

Още: Проф. Димитър Иванов: Бюджетът е пълен с проинфлационни политики

Той определи Екатерина Захариева като чудесно предложение на България за еврокомисар. „Човек изключително подготвен, с репутация, опит във външнополитическата сфера в Европа“, заяви Иванов.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес