Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Радев с позиция срещу антисемитизма, но без да спомене "Възраждане"

21 юли 2023, 12:43 часа • 2160 прочитания

Президентът Румен Радев излезе със закъснение с позиция срещу речта на омразата и антисемитизма - теми, влезли за пореден път в обществения дневен ред заради партия "Възраждане". В изявлението на държавния глава обаче не се споменава и дума за партията на Костадин Костадинов.

„Толерантността и взаимното уважение от векове са част от традициите на българското общество и издържаха и в най-мрачните години на Втората световна война, когато България спаси своята еврейска общност и не позволи нито един свой гражданин от еврейски произход да бъде депортиран в лагерите на смъртта“, гласи позицията на Радев.

Той допълва, че дълг на всеки гражданин, неправителствена организация и политическа сила е да уважава ценностите и да отстоява традициите на толерантност на българския народ.

Колажа със Соломон Паси

Темата беше повдигната заради публикуването на циничен колаж със Соломон Паси в "Телеграм" канал на "Възраждане". Той показва как група лица във военни униформи, наподобяващи тези на германски войници от периода на националсоциализма, насилствено отвеждат друг човек, който е с монтирано лице на Соломон Паси. Върху фотоколажа е поставен и надпис с текст „Щом не искаш от руския газ, ела да ти пуснем от нашия“.

МВнР и посолствата на страните от ЕС в София осъдиха карикатурата. ДАНС и ГДБОП разследват "Възраждане".

От Организацията на евреите в България „Шалом“ представиха вчера декларация от името на евреите в България по повод езика на омразата и антисемитизма в страната. „Всички ние се обединяваме около това, че сме силно разтревожени от случващото се в страната, особено през последните няколко седмици – ескалацията на езика на омразата, антисемитските прояви", каза проф. Александър Оскар, който е председател на Организацията на евреите в България „Шалом".

От организацията призоваха българските институции да не остават безучастни срещу езика на омразата.

ОЩЕ: МВнР осъди антисемитския колаж със Соломон Паси, за който се разследва "Възраждане"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес