Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И министрите ще могат да са с двойно гражданство

19 декември 2023, 13:46 часа • 3901 прочитания

Възможността министрите да имат двойно гражданство беше приета от депутатите по време на разглеждане на промените в Конституцията на второ четене днес (19 декември). По текстовете нямаше дебат.

По-рано парламентът даде такава възможност и на депутатите. Разликата тук е, че текстът предвижда за министрите да не се изисква принцип на уседналост, какъвто се наложи за народните представители с двойно гражданство.

След гласуването социалистът Кристиан Вигенин заяви, че управляващото мнозинство "си прави експерименти". "Това е предателство към интересите на страната", категоричен беше депутат от БСП. Още: Промените в Конституцията: Парламентът ще работи, дори да не може да излъчи правителство

Той попита защо промяната не предвижда изискване за уседналост, както се предвижда в текста, позволяващ двойно гражданство за депутати.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че с подобен текст се отваря "дупка в националната сигурност", защото българи с двойно гражданство ще могат да стават дори и министри на отбраната и на външните и вътрешните работи.

Припомняме, че по-рано през парламента мина и ограничения списък от лица, между които президентът ще може да избира служебен премиер.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес