Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Стефан Янев да обясни позицията си за НАТО

22 декември 2021, 13:38 часа • 8593 прочитания

След като стана ясно, че военният министър Стефан Янев се обяви против разполагането на войски на НАТО у нас на този етап, лидерът на "Демократична България" Христо Иванов моментално зае позиция с искане за обяснение. Припомняме, че Янев смята, че "не са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия".

Допълнително във Facebook Янев написа: "Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България". По този начин министърът за втори път в последните няколко дни коментира публикация на германското списание "Шпигел", където командващият силите на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, който е поискал Алиансът да установи в България и Румъния военно присъствие като това в Полша и в балтийските страни.

Днес в кулоарите на НС съпредседателят на Демократична България Христо Иванов сподели, че ще призоват министъра на отбраната Стефан Янев, за да обясни позицията си по отношение на НАТО в редовната комисия. Защото не бива да се борави с фейсбук статуси, тъй като темата е твърде важна, уточни Иванов.

За Христо Иванов е изключително важно България да се развива като пълноправен член на НАТО и "не може да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика реален неутралитет, който да бъде в полза на експанзивната политика от страна на Кремъл."

 

 

 

 

 

 

Михаил Митев
Михаил Митев Отговорен редактор
Новините днес