Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов пита Цацаров дали от Турция са му казали за контрабанда на цигари и замесени политици

14 март 2017, 16:21 часа • 2503 прочитания

Отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров относно срещата му през септември 2015 година с главния прокурор на Турция Мехмет Акарджа изпрати председателят на "Да, България" Христо Иванов. С писмото бившият правосъден министър пита дали на тази среща на Цацаров са представени данни за връзки на високопоставени български политици с контрабандни канали за цигари.

Конкретният въпрос е дали на Цацаров са предадени материали, свързани с последователните констатации на турските служби, че цигари с марки на “Булгартабак” имат ключов дял на незаконния пазар в Турция, както и че тази контрабанда се използва за финансиране на терористични организации. Иванов пита и дали тази контрабанда касае територията на Ирак и Сирия, включително области, които по това време са били под контрола на военни формирования на т.нар. Кюрдска работническа партия (ПКК) и “Ислямска държава”, както и дали има данни, сочещи за връзка на високопоставени български политици с евентуална контрабанда.

„Ако подобни зависимости наистина съществуват, това би повдигнало обосновани притеснения за уязвимостта на български политически фигури – потенциално двама от възможните бъдещи премиери – от страна на чужди фактори. Вярвам, ще се съгласите, че при наличието на подобен риск, става дума за съображение от надделяващ обществен интерес и българската общественост трябва да научи за това преди предстоящите избори“, се казва в писмото на Христо Иванов.

„Въпросът е от изключителна важност и със сериозен обществен интерес и българската общност трябва да е наясно с това. Това, както и факта, че три години след разследването прокуратурата не е съобщила повече информация за този случай, нито дали разследването продължава, също буди основателни притеснения“, се отбелязва в писмото.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес