Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: "Нова република" няма нужда от "Да, България", за да влезе в парламента

27 януари 2017, 08:30 часа • 5656 прочитания

"Да, България" трябва да се яви на тези избори под собствено име. Целта ни е формиране на широк антикорупционен блок в парламента и се обръщаме към нашите избиратели по никакъв начин да не позволят тази ситуация да създава напрежение и антагонизъм. Това каза създателят на новото политическо движение и бивш правосъден министър Христо Иванов.

Попитан конкретно дали ще се обедини с "Нова република" Иванов отговори: "Ще бъдем заедно в парламента, това абсолютно е възможно, стига да се обърнем към по-широк кръг избиратели. "Нова република" няма нужда от "Да, България", за да влезе в парламента, нито пък е честно "Да, България" на този етап да влиза в коалиция."

Той уточни пред bTV, че все още се очаква съдът да регистрира движението: "Документите ни са напълно изрядни и нямаме причини да очакваме, че регистрацията ни няма да завърши успешно. Да, това е самостоятелно явяване, ако се случат изненади има други законови форми, които на този етап не обсъждаме." Смятаме, че честният подход в тази ситуация е да изградим трайна връзка с избирателите да покажем собствена физиономия, обясни Иванов.

Той каза, че не споделя мнението, че "единствения шанс е "Да, България" е да се пребори за един дял от процента на Трайчо Трайков, за да успеем на косъм в парламента. Трябва излезем извън този кръг." Нито "Да, България", нито "Нова република" са годни коалиционни субекти правно, за да влязат в разговор за общи избори, допълни още Иванов.

По думите му "по-големият въпрос, е че стратегическата цел на "Да, България" е да излезе извън 7% подкрепа. БСП, ГЕРБ и ДПС са системни партии от корупционна система на България, те системно показват че няма да излязат от тази схема. "Да, България" няма за цел да участва в препарцелиране на нещо, което наричаме дясно пространство."

Ние можем и знаем как да се справим с корупцията в много кратки срокове. Ако България си събере парите, които се крадат, ще видим, че съвсем не сме толкова бедни, каза още Иванов.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес