Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Няколко души с пури управляват, но гробището се събужда

27 февруари 2016, 15:00 часа • 9286 прочитания

Бившият правосъден министър Христо Иванов и следовател Бойко Атанасов подкрепиха днешната демонстрация с искане за радикална съдебна реформа. Депутатът от ГЕРБ Методи Андреев също беше на проявата. Тя започна пред Съдебната палата по инициатива на „Правосъдие за всеки”, като хората направиха шествие по жълтите павета.

"Правосъдието в България беше сравнявано с гробище. Няколко души с пури управляват България. Дали техните имена са Пеевски, Доган и Борисов не е важно - важното е, че това е модел. Но гробището взе да се събужда и се появи чувство за непримиримост. Този процес не може да бъде спрян", убедено каза Христо Иванов.

„Правосъдие за всеки” пусна и подписка във Facebook в подкрепа на Бойко Атанасов, но я спря за известно време поради „технически трудности”. Припомняме, че именно Атанасов открито излезе и заяви, че в прокуратурата действа шпиц команда, която нарочно възобновява и проваля дела срещу знакови политици според това колко силни са в момента.

Шествието идва на фона на новината, че през миналата година в Румъния са изправени на съд за корупция по високите етажи на властта общо 1250 души. Сред тези хора са бивш премиер (бел. ред. – Виктор Понта, за дейността му като адвокат в периода 2007 – 2008 година), петима бивши министри, шестнадесет депутати и петима сенатори. По дела за корупция на високо ниво румънският съд е възстановил 220 млн. евро на държавата.

Ето и предложенията за радикална съдебна реформа, които в крайна сметка депутатите се съгласиха да разгледат:

1. Без методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите. Това ще гарантира независимост и децентрализация на системата.

2. По-малък мандат на главния прокурор – 5 години, не 7, както е сега.

3. Явно гласуване в колегиите и пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), което означава лична отговорност на всеки член на съвета.

4. Намаляване на парламентарната квота на ВСС – от 11 на 7 членове. Изборът на назначените от парламента да става с квалифицирано мнозинство в пленарна зала – 2/3.

5. Две колегии във ВСС – прокурорска и съдийска. Относно тази точка има съгласие в парламента по прословутата съдебна реформа и всъщност това е единственото съгласие сред различните политически партии.

6. Въвеждане на длъжността зам.-главен прокурор. Това се подкрепя активно от Реформаторския блок, като лидерът на ДСБ Радан Кънев многократно е посочвал, че ролята на този нов прокурор ще е да се занимава със случаите на корупция по високите етажи на властта.

7. Обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред. Тази реформа предполага изменение по чл. 120 на Конституцията.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес