Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Дълбокият проблем е, че прокурорският Олимп не носи отговорност

01 юни 2016, 14:35 часа • 1318 прочитания

Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. Това каза пред БНР бившият правосъден министър Христо Иванов.

Припомняме, че европейските прокурори бяха очаквани у нас в понеделник, за да започнат интервюта с представители на различни организации, както и да прегледат нормативната уредба, с която работи прокуратурата в България. В рамките на деня обаче Министерството на правосъдието съобщи за отлагането поради "продължаващата работа по техническото задание на експертно ниво". 

По-рано днес, 1 юни, вицепремиерът Меглена Кунева категорично отхвърли тезата, че отлагането е поискано от българската прокуратура.

Христо Иванов е убеден, че уточняването на методологията на мисията не може да бъде причина за отлагането ѝ в последния момент и предположи, че тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава отлагането да е инициирано от прокуратурата.

По думите му "дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх".

Бившият министър изтъкна, че с това отлагане България не изпълнява препоръката от доклада на Брюксел за въпросната експертиза, която очевидно няма да попадне в междинния доклад през юли, който вече се подготвя.

Той припомни, че пълно мълчание на отговорните институции има и по втората препоръка - за пълно разследване на казуса "Яневагейт". "Тази тема просто изчезна, не остана на публичната сцена никой институционален играч, който да настоява за резултати", каза бившият министър, който подаде оставка след като предложенията му за реформи в правосъдието бяха бламирани в парламента.

Иванов отбеляза, че отсъства публичен, открит, демократичен дебат на прокурорската гилдия за нейната визия за проблемите в прокуратурата и подчерта, че след излизането на обсъжданите промени в Закона за съдебната власт от Съвета по съдебната реформа трябва да има подобна дискусия, защото важна стъпка от културната промяна в прокуратурата е да се чуе мнението на прокурорите:

"Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров – това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса", призова Иванов. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес