Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: ДПС и другите партии в парламента ще получат места в регулаторите

28 юли 2023, 12:41 часа • 5692 прочитания

И ДПС, и останалите партии в 49-ото Народно събрание, с изключение на "Възраждане", ще имат представители в регулаторите. Това става ясно от интервю за "Капитал" на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

На конкретен въпрос ще получат ли ДПС свои представители в регулаторите, Иванов отговаря така:

"Да. И те, както и останалите политически сили, с изключение на "Възраждане" от моя гледна точка. Аз винаги съм казвал и продължавам да твърдя, че трябва в регулаторите да се търси представителство и на други политически сили, при старанието кандидатурите да отговарят на законовите изисквания."

В последния месец се наблюдава любопитно затопляне на отношенията в парламента между управляващата (не)коалиция на ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" с ДПС. Много от ключовите гласувания в зала минават с подкрепата на движението, като новината от тази седмица е, че трите партии ще внесат общ проект за промени в Конституцията.

Участва ли ДПС в управлението?

На въпрос участва ли движението в управлението на страната, Иванов отговаря, че ДПС разпознават дневния ред, наложен от ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Там, където търсят диалог с нас и искат да дадат подкрепа, ние, разбира се, разговаряме с тях. Но искам да подчертая, че това са теми от нашите рамкови документи - това е наш дневен ред. Не виждаме нищо негативно в това да получаваме подкрепа за въпросните теми, защото смятаме, че тези неща трябва да се случат. Ако вие ми кажете, че трябваше да подбираме с кои гласове да мине Законът за домашното насилие и да отказваме подкрепа за него, аз просто няма да се съглася с това", категоричен е лидерът на "Да, България". Още: Радев в мощна атака заради конституционните промени: "Неграмотни и порочни"

Промени в Конституцията

Той коментира и текстовете за промени в Конституцията, която бяха анонсирани. 

"За тези текстове ние от години казваме, че ще работим в посока приемането им с всички политически сили. И това не е поради аритметика, а защото е нужно да се търси колкото се може по-високо съгласие в тази посока. Нашите опоненти от ГЕРБ и ДПС са съгласни да вървим в тази посока - това е тяхната еволюция в това отношение, а нашата е да намерим разговор с тях, но това не е нещо, което не се е случило за една нощ, седмица или в този парламент", казва Иванов.

По думите му той споделя съмненията на демократичната общност у нас за участието на ГЕРБ и ДПС в конституционните промени.

"Но трябва да оценим факта, че политическият пейзаж в България се променя. Ние преминахме от едно състояние, в което 30 години имаше големи политически субекти, около които се формираха правителства. Толкова големи, че позволяваха силни политически лидери, концентрация на много власт, монополизация. Всичко това се пренасяше на територията на съдебната власт, формираха силни лобита там. Това всичко започва да се разпуква, защото преминахме в друго политическо състояние: формирането на повече на брой, и то доста равностойни политически субекти в парламента", анализира още Христо Иванов. Още: Конституционни промени – от съдебна реформа до 24 май. Разми ли се реформата?

Тежки компромиси

По тази тема съпредседателят на ДБ заявява, че на коалицията ПП-ДБ се налага да прави тежки политически компромиси и да поема тежки политически рискове.

"Още при излъчването на кабинета казах, че съм със съзнанието, че за тези тежки политически компромиси е много вероятно да се носи и тежка политическа отговорност. Всичко ще зависи от това какво ще успеем да постигнем", казва той.

"Нашите избиратели ни дават крехък кредит от време, за да видят какво ще направим. Ще поемем отговорността, без да се правим, че тези баланси и компромиси не са правени. Но това е възможност, ако се справим, да придвижим страната напред. И когато мисля за алтернативите, честно казано, нямам никакво съмнение, че трябва да опитваме, защото иначе сме изправени пред възможността да управлява "Възраждане" и това не е плашене", допълва Иванов.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес