Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Иванов: Борисов да публикува срещите си с Бабиш

26 февруари 2018, 11:58 часа • 3145 прочитания

Премиерът Бойко Борисов да публикува протоколите от срещите си с чешкия си колега Андрей Бабиш, а сделката за ЧЕЗ да бъде предотвратена. За това призова лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов във Facebook.

Припомняме, че само преди две седмици в София на посещение беше вече чешкият премиер Андрей Бабиш. Според чешкото издание Lidovy Noviny, което е част от бизнеса на Бабиш преди да стане премиер, по време насрещата е трябвало да се разговаря и за сделката. Подобна информация обаче така и не излезе от официален източник като българското правителство например.

По думите на Иванов българската държава трябва да убеди чешкото правителство да рестартира процедурата. "И не с аргументи за законосъобразност или след доказване на някакви разкрити нередности, а защото това е от основен наш интерес", пише още Иванов.

Бившият министър е категоричен, че България трябва да използва целия си дипломатически ресурс и в двустранен план, като страни със стари приятелски отношения, и на европейско ниво, включително като държава-председател на ЕС.

Публикуваме пълното изявление на лидера на "Да, България":

"Тази сделка трябва да бъде предотвратена!

Независимо от всякакви проверки и бъдещи скандали, които ще изкачат от околоГинкието. Българската държава трябва да убеди чешкото правителство да рестартира процедурата. И не с аргументи за законосъобразност или след доказване на някакви разкрити нередности, а защото това е от основен наш интерес. Досега тези активи са продавани като залежали кнедли на съмнителни туристи от Източна Европа. Имаме всяко легитимно основание да искаме нашите стратегически енергийни интереси да бъдат отчитани от чешката страна и ако това не се е случило до този етап, да искаме рестарт. Трябва да използваме целия си дипломатически ресурс и в двустранен план, като страни със стари приятелски отношения, и на европейско ниво, включително като държава-председател на ЕС.

Това чудо трябва да бъде спряно и това е най-важното в момента.

Второто най-важно е Борисов да публикува пълния протокол от разговорите си с Бабиш и да обясни защо е допуснал да се стигне до подобна сделка. Защо едва сега се правят проверки? Защо досега не е установено ниво на диалог с чешката страна, което да позволи намирането на стратегически инвеститор и отчитане на нашата енергийна стратегия. Най-добре, като мотиви към оставката си."

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес