Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христо Христев: Невъзможно е мнозинство за ВНС без подкрепа от БСП и ДПС

02 септември 2020, 09:38 часа • 3743 прочитания

Необходимото мнозинство за свикване на Велико народно събрание е абсолютно невъзможно без подкрепата на БСП и ДПС, убеден е юристът по международно наказателно право Христо Христев. Пред bTV той заяви, че настоящата Конституция съответства в общ план на най-добрите конституционни достижения в Европа и че няма необходимост от изцяло нов основен закон.

Предлагането на нова Конституция, по думите му е едно напразно упражнение, което цели да отклони вниманието и да удължи времето до края на мандата в една по-комфортна ситуация, в която няма да се обсъжда как са изхарчени едни определени пари.

Христев изрази недоумение как ще бъде направен рестарт на системата и посочи, че някакво същинско учредяване на държавата в предлагания проект няма.

Повечето от предложените промени не налагат свикването на Велико народно събрание, с изключение на намаляването на броя на депутатите от 240 на 120, отбеляза Христев и изрази съмнения - "колкото и грубо да звучи, много по-лесно е да купите 120 депутата, отколкото 240".

По думите му, идеята за разделяне на Висшия съдебен съвет на отделни колегии не може да бъде магическо решение. Той е категоричен, че с намаляването на мандата на главния прокурор нищо няма да се постигне: "Това, че ще намалите мандата на един човек с абсолютна власт, не означава, че ще намалите неговата абсолютна власт", предупреди Христев. 

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес