Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христанов: И БСП, и ГЕРБ загубиха много избиратели, затова искат хартиена бюлетина

28 ноември 2022, 08:38 часа • 1721 прочитания

Беше изкарано едно абсолютно нелепо твърдение. Кодът на машините за гласуване не е ценност, която да се търгува. Той е публичен, само един е и е в ЦИК. Ние нямаме представители в ЦИК. Това каза депутатът от „Продължаваме Промяната“ Иван Христанов в ефира на Нова телевизия относно скандала с кодовете на машините за гласуване.

Той обясни, че кодът просто казва на машината как да работи, нищо повече. Според него най-вероятно Кирил Петков е искал да каже, че ако ги притеснява кода на машините може да се обсъди, за да спрат съмненията.

Според него по-притеснителното е, че това твърдение е било прието от ГЕРБ като абсолютна истина. „Това е техническо решение, подлежи на проверка, която можем да направим, за да спрат спекулациите“, каза той.

„Ние се безпокоим от това, че нашия доскорошен коалиционен партньор толкова рязко завиха към хартиената бюлетина. И БСП, и ГЕРБ са загубили много избиратели. Когато видим как тези партии губят, то нормално е те да искат да се върнат към стария начин. Машинното преброяване позволява много по-малко грешки“, заяви Христанов.

Попитан има ли координация между ГЕРБ и БСП относно промените в Изборния кодекс, Христанов отговори, че очевидно е, че такива има. „Дали ще направят коалиция ще наблюдаваме с интерес, но е възможно да има“, заяви той.

Относно третия мандат той каза, че имат намерение да участват в управление, което да изведе страната от кризата и България да върви напред. „Опитваме се да видим къде са проблемите и да кажем как да се излезе от тях. Кризата е надпартийна. Хората искат решение. Ние предлагаме парламентарна подкрепа, стига да се решат проблемите и да се съобразят с нашите предложение“, заяви той.

ОЩЕ: Нинова: Бях свидетел, когато Петков дойде и предложи кодовете на машините за гласуване

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес