Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хасан Адемов обясни защо някои пенсии са намалели и припомни обещание на финансовия министър

11 януари 2022, 14:40 часа • 17275 прочитания

„Стигнахме дотук, защото по предложение на управляващото мнозинство, Ковид добавката е 60 лева, а не 120 лева.

Ние смятахме, че тези 1.6 милиарда, може да бъдат разпределени по алтернативен начин, за да може да бъде изплатена тази допълнителна добавка. Механизмът обаче доведе до това, че трябва да обясняваме защо има по-малък размер на пенсиите“, каза Хасан Адемов.

Това стана ясно от думите на управителя на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов (НОИ) на заседание на парламентарната комисия по труда и социалната политика.

„Вместо да пращаме тези 750 милиона в НОИ, можехме да ги пратим в агенцията по социално подпомагане и хората щяха да знаят колко е Ковид добавката и размера на пенсията. Ако механизмът се запази, винаги ще има пенсионери, които ще се чудят защо общият доход, който получават е различен от този, който са получавали“, поясни Адемов.

„Има промени във всички трудови пенсии, това са 60 000 пенсионери, които няма как да се възползват от новата политика 1.35 за година осигурителен стаж. Има обещание на министъра на финансите, който каза, че няма да има пенсия с по-нисък размер от линията на бедност, дали ще има мерки в изпълнение на това желание“, попита Адемов.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес