Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хасан Адемов: Антикризисните мерки са крайно закъснели

03 юни 2022, 07:52 часа • 1693 прочитания

Антикризисните мерки на правителството са крайно закъснели и не са достатъчно фокусирани. Това мнение изрази бившият социален министър и настоящ депутат от ДПС Хасан Адемов пред БНТ.

Той разкритикува, че това, което се предлага не е реформа.

По думите му с темповете, с които нараства инфлацията, доходите ще бъдат изядени. Можело мерките да бъдат приети по-рано преди актуализацията на бюджета. За да може мерките да влязат в действие, трябва да бъдат вкарани в съответните закони, посочи Хасан Адемов.

„На този етап има добри намерения, но да се надяваме, че в най-скоро време законопроектите ще бъдат вкарани в Народното събрание“, отбеляза бившият социален министър. Според него най-рано бюджетната процедура може да влезе в Народното събрание следващата седмица. До 25 юни всички закони трябва да бъдат от парламента.

Той смята, че опозицията винаги предлага алтернативни отношения, като Адемов се надява самите управляващи да се разберат помежду си.

Хасан Адемов заяви, че минималната работна заплата се приема с постановление на Министерски съвет, а всички приказки, че се приема от Народното събрание означава непознаване на законите.

За пенсиите, Адемов заяви, че от 1 юли се увеличава минималната пенсия с 10%. В инвалидните пенсии също има проценти – най-тежките увреждания и заболявания са 115% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. При всички положения ще има неприятно изненадани пенсионери, добави бившият социален министър.

Според него пенсионерите ще получат по-висок размер на пенсиите, отколкото досега. Напрактика доходите на пенсионерите няма да удовлетворят техните искания, но това е стъпка в правилната посока. Проблемите са свързани с неудачни решения в пенсионната система през годините, каза още Адемов.

Още: Хасан Адемов: Властта надхвърли модела на ГЕРБ

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес