Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хартията за ролките за машините: Противоречив сигнал от ЦИК

24 октомври 2024, 08:20 часа • 489 прочитания

Хартията за печатане на "разписки" от машините за гласуване е с различна защита - затова няма проблем, ако е останала още неунищожена хартия и ролки от предишните избори. Това заяви зам.-председателят на ЦИК Росица Матева в сутрешния блок на БНТ.

Предвид това изказване обаче, Матева веднага уточни - ЦИК поискала неунищожената хартия, щяло да е проблем, ако такава "нарочно" се използва в предстоящите седми предсрочни парламентарни избори, които ще се проведат на 27 октомври, неделя.

Преди два дни, на редовен брифинг на ЦИК, Матева каза, че 5 общини все още не са изпратили информация за унищожаването на неизползваните ролките с хартия за машините за гласуване от предходните избори. Това са в Бургас - Община Приморско, Русе - Община Борово и Ветово, в София-град район "Връбница" и Община Хитрино в Шумен.

Още: Хартията за машините за гласуване: Вече 50 пъти по-голям проблем според "Сиела Норма"

Подготовката на машините

Вече 4000 машини за гласуване са инсталирани, до петък на обяд (25 октомври) по график трябва да бъдат инсталирани всички машини, поясни Матева. Тя увери, че подготовката върви по план.

Отново се смениха страшно много членове на секционни избирателни комисии (СИК), оплака се Матева. В сайта на ЦИК са публикувани обучителни материали и методическите указания, добави тя. Имаме много проблеми при отчитане действителността на хартиените бюлетини, призна Матева. Тя уточни - проблемите идват, защото не се четат указанията - и увери, че всъщност те били много лесни за разбиране, само трябвало да се чете.

ЦИК: България не може да прави точните ролки за машините за гласуване

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес