Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хартията за машините за гласуване: Вече 50 пъти по-голям проблем според "Сиела Норма"

19 септември 2024, 08:04 часа • 1365 прочитания

50 пъти са се увеличили дефектиралите машини за гласуване заради използваната от тях хартия, която не отговаря на стандарта за принтерите. Това заяви Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

По думите му, при първия път от използваните сега машини на изборите в България дефектирали само 2. На последните избори вече били 100 - и Тодоров е категоричен, че това става, защото използваните ролки хартия за машините за гласуване не отговарят на стандартите. Той призова БНТ, където говори, да покани ръководителя на печатницата на БНБ да обясни какво се случва.

"Това, че машината на ЦИК не работила добре с хартията на ЦИК нас ни санкционират", оплака се Тодоров и поясни, че на "Сиела Норма" е забранено да поправя машините. "Ние нямаме право да сменим и един повреден принтер сами", каза той и предупреди, че вече има остаряващи флашки, нуждаещи се от промяна - но ЦИК не отговаряла на предупрежденията на "Сиела Норма", твърди директорът ѝ.

Още: ЦИК така и не решава един от проблемите с машинното гласуване

Парите за машинното гласуване

Същевременно, Тодоров посочи, че "Сиела Норма" печели 7-8% от това, че се занимава с машините за изборите, но ако бъдат наложени глоби заради дефектирали машини, можело да се стигне до загуба за компанията - така се случило през 2021 година. Освен това, директорът добави, че ЦИК вече опитвали да свалят цената при отварянето на обществени поръчки за машинното гласуване. Тодоров обаче не спомена конкретни суми.

"Те видяха каква е свинщината в този процес" - така Веселин Тодоров обясни факта, че "Сиела Норма" остана единствената компания, участваща в обществени поръчки за доставка и поддръжка на машини за гласуване в България и че няма други конкуренти.

Още: ЦИК: България не може да прави точните ролки за машините за гласуване

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес