Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хартиената бюлетина се оказа по-важна за депутатите от държавния бюджет

23 декември 2022, 10:29 часа • 3569 прочитания

Повече час депутатите спориха около промени в дневния ред на последния си работен ден за годината. В крайна сметка решение беше и според него излиза, че по-приоритетно за държавата е разглеждането на ветото на президента върху Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, а не удължаването на държавния бюджет.

Така наречената "хартиена коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП успя да се наложи над останалите и ветото на Румен Радев ще бъде първа точка в последния работен ден на депутатите за тази година. Президентът върна промените в Изборния кодекс с аргументът, че с тях се подменя характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване. Експерти обаче определиха мнението на държавния глава като "най-слабите аргументи за вето от 30 години". Ветото вече беше преодоляно в правна комисия.

От "Продължаваме промяната" направиха предложение ветото да бъде отложено за следващо пленарно заседание, което означава идната година, но то бе отхвърлено. 

Макар първоначално да не получи подкрепа, по предложение на "Демократична България" депутатите решиха все пак да включат в дневния си ред и промените в Закона за трудовата миграция, които уреждат трудовата заетост на чужденците у нас чрез т.нар. Синя карта.

БСП отново не успя да вкара за обсъждане Кодекса на труда, уреждащ увеличаване на минималната работна заплата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес